Toms enkla bouillabaisse

6 röster
45 min
4
Toms enkla bouillabaisse
Foto: TV4

Toms variant på den underbart goda sydfranska fisksoppan bouillabaisse. Enklare att göra än man kan tro och passar utmärkt att bjuda på till helgen. 

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök, hackad
  • 0,5 fänkål, hackad
  • 1 morot, hackad (liten)
  • 2 klyfta vitlök, skivad
  • 0,5 röd chilifrukt, urkärnad och skivad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 0,5 g saffran
  • 1 knippe färsk timjan, bunden
  • 400 g krossade tomater
  • 0,5 apelsin, finrivet skal
  • 2 lagerblad
  • 1 l fiskbuljong
  • 500 g färska blåmusslor
  • 400 g laxfilé
  • 400 g torskfilé
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Vitlöksmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 0,5 apelsin, skalet
  • salt

Krutonger

  • surdegsbröd
  • olivolja
  • salt

Garnering

  • 0,5 kruka färsk kruspersilja
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Bouillabaisse
  2. Fräs lök, fänkål, morot, chili och vitlök i olivolja.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs vidare en stund.
  4. Häll i vitt vin, saffran, timjan, tomater, apelsinskal, lagerblad och fiskbuljong. Låt sjuda 10-15 minuter.
  5. Plocka bort timjan och lagerblad. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
  6. Tvätta musslorna. Skär fisken i jämnstora mindre bitar. Salta fisken lätt och låt stå några minuter så att fisken rimmas lätt.
  7. Lägg i fisk och musslor. Koka ett par minuter före servering tills musslorna öppnat sig och fisken är klar.
  8. Majonnäs
    Rör ihop ingredienserna och smaka av med salt.
  9. Krutonger
    Sätt ugnen på 175 grader. Bryt brödet i mindre bitar och blanda med olivolja och lite salt. Rosta i ugnen tills det är krispigt och gyllenbrunt.
  10. Servera fisksoppan med krutonger och en klick vitlöksmajonnäs. Garnera med persilja.
  11. Glöm inte att matsortera skal från musslor samt rester från grönsaker och apelsin för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda fisksoppa. /Köket-redaktionen

Laddar fler recept...