Toms enkla bouillabaisse
Toms enkla bouillabaisse
27 ingredienser
45 min
Toms variant på den underbart goda sydfranska fisksoppan bouillabaisse. Enklare att göra än man kan tro och passar utmärkt att bjuda på till helgen.
Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser
- 1 gul lök, hackad
- 0,5 fänkål, hackad
- 1 morot, hackad (liten)
- 2 klyftor vitlök, skivad
- 0,5 röd chilifrukt, urkärnad och skivad
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl vitt vin
- 0,5 g saffran
- 1 knippe färsk timjan, bunden
- 400 g krossade tomater
- 0,5 apelsin, finrivet skal
- 2 lagerblad
- 1 l fiskbuljong
- 500 g färska blåmusslor
- 400 g laxfilé
- 400 g torskfilé
- olivolja
- salt
- peppar
Vitlöksmajonnäs
- 2 dl majonnäs
- 1 klyfta vitlök, finriven
- 0,5 apelsin, skalet
- salt
Krutonger
- surdegsbröd
- olivolja
- salt
Garnering
- 0,5 kruka färsk kruspersilja
Gör så här
Bouillabaisse
- Fräs lök, fänkål, morot, chili och vitlök i olivolja.
- Tillsätt tomatpuré och fräs vidare en stund.
- Häll i vitt vin, saffran, timjan, tomater, apelsinskal, lagerblad och fiskbuljong. Låt sjuda 10-15 minuter.
- Plocka bort timjan och lagerblad. Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
- Tvätta musslorna. Skär fisken i jämnstora mindre bitar. Salta fisken lätt och låt stå några minuter så att fisken rimmas lätt.
- Lägg i fisk och musslor. Koka ett par minuter före servering tills musslorna öppnat sig och fisken är klar.
Majonnäs
- Rör ihop ingredienserna och smaka av med salt.
Krutonger
- Sätt ugnen på 175 grader. Bryt brödet i mindre bitar och blanda med olivolja och lite salt. Rosta i ugnen tills det är krispigt och gyllenbrunt.
- Servera fisksoppan med krutonger och en klick vitlöksmajonnäs. Garnera med persilja.
Glöm inte att matsortera skal från musslor samt rester från grönsaker och apelsin för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda fisksoppa. /Köket-redaktionen