• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Temaki med lime och ingefärasill, sojamajonnäs och gräslök

Temaki med lime och ingefärasill, sojamajonnäs och gräslök

6 steg att laga

12 ingredienser

Visst kan man äta sill mer än under de klassiska högtiderna så som jul, midsommar och påsk. Stjärnkockarna Frida Ronge och Thomas Sjögren har skapat ett par riktigt utsökta och spännande rätter med sill som huvudråvara. Imponera i köket och njut ut av någon, eller flera, av dessa fint komponerade smårätter.

Ingredienser

portioner4 portioner som förrätt eller snacks
  • 100 g Abba sill Ingefära Lime, i tärningar
  • 3 dl rundkornigt ris, kokt
  • 2 ark nori
  • 2 tsk sojamajonnäs
  • 4 shisoblad, eller sallad
  • 20 g gräslök, ca 1 dm långa strån
  • 10 cm gurka, i strimlor
  • 2 msk furikake
  • gariskivor (valfritt)

Riset

  • 3 dl rundkornigt ris (Japanskt sushiris)
  • 2,5 dl vatten, för riskokare (eller 3 dl vatten för kastrull)

Sojamajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 4 msk japansk soja
  • citron (valfritt)

Gör så här

  1. Koka sushiriset, skär sillen i små tärningar. Klipp noribladet på hälften och placera riset på noriarket sen sojamajonnäs och därefter resten av ingredienserna, avsluta med furikake som topping. Vik ihop noriarket till en strut.
  2. Riset
    (Observera att detta är en större mängd ris än till 4 temaki men det är svårt att koka mindre ris för bra resultat)
  3. Tvätta riset:​ Tvätta riset försiktigt i kallt vatten. Blanda runt riset med händerna rundkornigt ris vattnet och byt vatten fem gånger. Häll upp nytt vatten och låt riset stå och svälla i ca 20 minuter.
  4. Koka i riskokare:​ Lägg riset i en riskokare. Mät upp 2 1⁄2 dl vatten i riskokaren. Sätt den på ”cook”, riset kokas då cirka 20 minuter. Därefter slår den automatiskt över till ”warm”. Låt riset stå i kokaren 10–15 minuter.
  5. Koka i kastrull​: Lägg riset i en kastrull och mät upp 3 dl vatten i kastrullen. Koka upp riset med lock på hög värme och dra genast ner värmen till lägsta temperatur när det har kokat upp. Låt riset sjuda i kastrullen med lock cirka 20 minuter. Dra av kastrullen från värmen och låt stå 10–15 minuter.
  6. Sojamajonnäs
    Blanda sojan i majonnäsen smaksätt eventuellt med lite citron.