Färskostmousse med bär

Foto: Lars Paulsson
Färskostmousse med bär
23 ingredienser
Den här desserten har jag hittat på själv, och den kan varieras beroende på vilka bär du har hittat. Genom att blanda dem med krämiga eller smuliga lager i ett glas når man intressanta effekter.
Ingredienser
- 12 portionsglas
- 4 dl hjortron
- 1 dl hjortronlikör
- 2 msk strösocker
- 150 g färskost (t ex mascarpone)
- 40 g sockerlag (0,5 dl socker, 0,5 dl vatten)
- 175 g italiensk maräng
- 0,5 limefrukt, rivet skal av
- 0,5 förp digestivekex
Italiensk maräng
- 150 g äggvita
- 20 g strösocker
- 275 g vatten
- 95 g strösocker
Lingonmousse med päron
- 12 portionsglas
- 3 inkokta päron
- 125 g lingonpuré
- 175 g grädde, vispad
- 2 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten
- 1 cl lingonlikör
- 100 g italiensk maräng
- 2 dl rårörda lingon
lingon rårörda
- 1 l lingon, frysta eller färska [ca 600 g]
- 3,5 dl strösocker
Gör så här
- Börja med att göra italiensk maräng. Vispa äggvita och socker sakta
- i en bunke. Koka upp vatten och socker till 123º.
- Häll långsamt lagen i
- äggviteblandningen under vispning.
- Skeda upp massan i en bunke.
- Blanda hjortron med likör (spara ca 1 cl) och socker, låt marinera i
- någon timme.
- Smält färskosten försiktigt med sockerlagen och 1 cl av hjortronlikören.
- Låt kallna lite och blanda med marängen.
- Fyll en spritspåse med massan.
- Smula kexen och lägg lite i portionsglasen. Spritsa massan i glasen tills
- halva glaset är fullt. Toppa med lite av de marinerade hjortronen.
- Lingonmousse med päron: Tärna päronen och fördela dem i portionsglasen.
- Färska eller tinade lingon mixas och passeras genom en sikt.
- Blanda lingonpurén med den vispade grädden.
- Krama ur gelatinbladen och smält dem i likören. Tillsätt vätskan i
- gräddblandningen och blanda med marängen.
- Rårörda lingon: Blanda socker och färska eller tinade lingon.
- Rör bären tills sockret är löst. Du kan även göra detta i en matberedare
- på lägsta hastighet.