Tarte flambée med kallrökt lax och citroncrème

POPULÄRT
Tarte flambée med kallrökt lax och citroncrème
Foto: Frida Wismar
Erik Hammar
Erik Hammar

Tarte flambée med kallrökt lax och citroncrème

10 ingredienser

20 m

Tarte flambée betyder paj tillagat i lågor och är Alsaceregionens svar på pizza. Traditionellt använder man crème fraiche eller färskost istället för tomatsås, och den toppas ofta med lök och rökt sidfläsk. I den här varianten bygger vi upp den på ett lite annorlunda vis, och använder rökt lax istället för sidfläsk. Den syrade crème fraichen tillför en fräschör som gör den till en perfekt start på middagen. / Erik

Recept från boken Min franska matresa av Erik Hammar.

Eriks dryckestips: Pinot Blanc, som är ett lätt torrt vitt vin med frisk syra, gör sig utmärkt till en tarte flambée.

Ingredienser

portioner
  • 1 pizzadeg (köp på närmsta pizzeria)

citroncrème

  • 3 dl crème fraîche
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • salt, nymalen svartpeppar

Topping

  • 100 g fransk bondost riven (eller liknande)
  • 100 g comté eller liknande, riven
  • 50 g kallrökt lax
  • 4 msk gräslök, finhackat
  • 2 rödlökar, finhackat
  • 1 kruka dill, finhackad (ej stjälkar)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på högsta värme och grillfunktion.
  2. Vispa crème fraiche och citron hårt med elvisp ca 5 minuter tills den är tjock och fluffig. Smaka av med salt och några drag peppar. Lägg över i spritspåse eller liknande.
  3. Skär upp laxen i små bitar och ställ åt sidan.
  4. Mjöla bänken och dela upp pizzadegen i fyra lika delar. Baka ut små minipizzor, en åt gången.
  5. Värm en ugnssäker stekpanna tills den är rykande het och lägg i en minipizza.
  6. Lägg på ost och ställ in pannan i ugnen.
  7. Baka sedan 5–10 minuter tills den har fått fin färg.
  8. Toppa varje minipizza med rökt lax, spritsa ut några toppar citroncrème samt strö över gräslök, rödlök och dill.