• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Svensk kall tomatsoppa

POPULÄRT
Fredrik Erikssons fisklagarskola
Fredrik Erikssons fisklagarskola

Svensk kall tomatsoppa

4 steg att laga

12 ingredienser

30 m + tid i kyl

Här kommer en utmanare till gazpachon! Kall tomatsoppa med smak av dill. Servera den slät som den är eller tillsammans med lite skaldjur.

Ingredienser

4 portioner
  • 3 tomater
  • 0,25 gurka
  • dillstjälkar
  • 2 msk ättika
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl tomatjuice
  • 3 msk raspsolja
  • 2 msk smetana
  • salt
  • vitpeppar
  • ev kolsyrat vatten

Gör så här

  1. Skär tomaten fint, i sockerbitsstorlek. Skala och tärna gurkan, grovhacka dillen.
  2. Lägg tomat, gurka och dill i en bunke. Slå över socker, salt, ättika, rapsolja och tomatjuice. Rör runt och låt marinera över natten så att det vätskar sig.
  3. Nästa dag, mixa allt tillsammans med smetana som rundar av syran. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Späd eventuellt soppen med lite kolsyrat vatten innan servering så det bubblar lite.