SOS-macka

SOS-macka NY
Foto: Cecilia Möller
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

SOS-macka

60

3 steg att laga

11 ingredienser

10 m

Tommys goda variant av en klassisk SOS-macka med matjessill, kokt potatis, brynt smör, lagrad ost och äpple.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 hela filéer matjessill, av fin kvalitet på burk
  • 4 skivor rågbröd, långa ej för tjocka
  • 100 g vällagrad ost, ex västerbottensost
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl färsk pepparrot, nyriven
  • 1 äpple, i tunna skivor
  • 1 rödlök, i tunna ringar
  • 4 potatis, kokta
  • 1 kruka dill
  • 100 g smör, att bryna

Gör så här

  1. Riv ost och pepparrot, blanda med gräddfil och majonnäs. Ställ åt sidan.
  2. Skär skivor av kokt potatis, skär tunna skivor av äpple och rödlök. Skiva sillen i önskade bitar.
  3. Börja med att bre ett lager av ostkrämen på varje macka. Fortsätt med potatis, sill, rödlök och äpple. Bryn smöret och slå över mackorna. Toppa med plockad dill.