Smörstekt skreitorsk med ljummen räksallad, krossad mandelpotatis och citronette

Fredrik Eriksson ny

Smörstekt skreitorsk med ljummen räksallad, krossad mandelpotatis och citronette

19 ingredienser

40 m

En erfekt tillagad torsk är gott både till vardags och fest! Här serveras den med en ljummen sallad på räkor och pepparrot med en citrondressing.

Tips!

När man rimmar fisken så får den lite tydligare konsistens , lite fastare och blir härligt glansig vid tillagning , det finns många olika recept. Här följer ett:

Koka upp 1 liter vatten med 1 sockerbit och 2 msk salt , låt svalna.

Låt fisken ligga i ca 8 timmar beroende på tjocklek, här tänker vi oss ca 4 cm tjocka skivor.

/Fredrik

Ingredienser

portioner
  • 8 mandelpotatisar
  • 4 bitar torsk (à 160 g rimmade med skinn)
  • 100 g smör

sallad

  • 2 gemsallad (eller 1 romansallad)
  • 150 g sockerärtor
  • rapsolja
  • 1 citron
  • salt
  • peppar
  • 3 ägg, kokta
  • 2 dl smetana
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 100 g norska räkor, skalade
  • 1 knippe dill

dressing

  • 2 schalottenlökar
  • 1 citron
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • ev vitvinsvinäger

Gör så här

Potatis

  1. Skala mandelpotatisen och koka den försiktigt. Krossa den lätt när den kokat färdigt

Torsk

  1. Ett alternativ till att rimma torsken är att lägga den i grovsalt och låta den dra i 15 minuter.
  2. Smörstek den rimmade fisken i en gjutjärnspanna eller teflonpanna, först med skinnsidan nedåt, sedan på andra sidan. Bitarna ska få fin färg. Dra ner värmen och låt torskbitarna vara kvar i pannan ca 5 minuter, så blir fisken klar. Ös med smör sakta och fint.

Dressing

  1. Finhacka schalottenlöken och fräs i rapsoljan, riv i citronskal och pressa saften. Smaksätt med honung, eventuellt mer syra från lite vitvinsvinäger.

Sallad

  1. Plocka gemsallad och sockerärtor, finstrimla och vänd i rapsolja med lite salt och citronsaft. Lägg ut salladen och ärtorna på serveringsfat.
  2. Dela äggen grovt och fördela dem över salladen. Klicka ut smetana och riv över pepparrot. Lägg på torsken.
  3. Värm upp citronetten och lägg i räkor så de blir ljumma. Häll räkorna över fisken, garnera med dillvippor och servera till den krossade potatisen.