kronärtskockskräm

Smårätter med guldkant - enkel lyx med Catarina König

Hon har kallats för "tilltuggsdrottningen" och det med all rätt. Catarina König är aktuell med sin nya kokbok "Smårätter med guldkant" som är fylld till bredden med goda, enkla och lyxiga smårätter. Vi fick en liten pratstund med Catarina för att fråga henne om den nya boken, hennes drömmeny och vilken drink hon helst sippar på.

Spännande med ny bok! Berätta om "Smårätter med guldkant"? 

Jag bara ÄLSKAR smårätter, plock, tapas och mingeltilltugg. (Som så många andra där ute också gör 😍). Därför ville jag göra en kokbok fylld av detta. Här finns smårätter, tilltugg och plockmat för alla tillfällen. Allt från lyxiga tilltugg som asiatisk råbiff, ceviche och tartarer, till mina favoritdippar med tillbehör. Som utbildad bartender ligger drinkar mig nära hjärtat också, så självklart finns även mina favoritdrinkar med i boken. Självklar är små söta desserter också med i boken, lätta att förbereda samt fiffigt serverade på sked eller små smidiga formar som underlättar serveringen.

 Varför ligger smårätter dig så varmt om hjärtat? 

Jag älskar att få avnjuta fler olika rätter under en tillställning. När jag är på restaurang till exempel, så beställer jag helst in fyra förrätter istället för varmrätt. Det känns lyxigt men ändå avslappnat. Samt att det faktiskt är enkelt att göra till många, och ofta går att förbereda. 

Om du skulle bjuda hem gäster hur ser din drömmeny ut? 

Jag skulle börja med en fördrink, och i detta fall min gin & ginger sour som är en stor favorit. Så god! Följt av spicy edamame beans (galet goda), asiatisk råbiff med sojatapioca, syrlig ceviche och friterad wonton med tonfisktataki och jalapeñomajjo uppföljt av en söt dessert som söt-syrlig vaniljkräm med yuzucurd och havrecrunch. En smakresa kan jag lova!

Hur brukar du anpassa middagens smårätter till barnen? 

Mina barn är jätteduktiga på att äta det mesta. De provar alltid allt och älskar faktiskt smårätter med pigga smaker. Vill man anpassa rätterna för barn så skulle jag kanske dra ner lite på hettan bara på vissa rätter. 

Vilken drink sippar du helst på? 

Jag sippar gärna på en Mai Thai ☀️🍹

Och vilket är favoreceptet från boken? 

Oj, vad svårt! Det finns så mycket gott i boken. Jag har verkligen fyllt den med mina absoluta favoriter. Det beror lite på humör och vad man är sugen på MEN dessa får man absolut inte missa: asiatisk råbiff på friterat rispapper, asiatisk Skagen i gyozataco, spicy edamame snack, friterad wonton med tonfisktataki och jalapeñomsjjo, friterad hasselbackspotatis, halstrad pilgrimsmussla med sesamemulsion & het soja, spicy tuna cucumber, bang bang cauliflower, löjromspizza, och många mer 😄

Recept från boken