Skaldjur Pater Noster på hembakat knäckebröd

Skaldjur Pater Noster på hembakat knäckebröd
Foto: TV4

Skaldjur Pater Noster på hembakat knäckebröd

Av: Lillebil - Marstrand

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

45 m + 2 h

En riktigt lyxig förrätt gjord från grunden! Gratinerade ostron, räkor och havskräftstjärtar serveras på ett hembakat glutenfritt knäckebröd med kaviarsmör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hembakt knäcke

  • 1 dl nötter, blandade osaltade
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl nyponmjöl
  • 1 dl müsli
  • 1,5 dl linfrön
  • 1 dl brödmix
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 tsk salt
  • 2 msk linfröolja

Gott smör

  • 4 msk smör
  • 4 msk mascarpone
  • 4 tsk kaviar

Sås

  • 2 msk majonnäs
  • 4 msk crème fraîche
  • 2 msk mascarpone
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk röd chilifrukt

Gratinerade skaldjur

  • 2 msk linfröolja
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 4 havskräftstjärtar, färska
  • 8 ostron, färska
  • 16 räkor, färska
  • 2 msk olivolja
  • 6 tsk parmesanost, riven

Gör så här

Knäckebröd

  1. Börja med att hacka nötterna fint och koka upp vattnet.
  2. Blanda alla torra ingredienser och nötterna och tillsätt oljan och det heta vattnet. Rör ihop och låt stå i kylen 1 h.
  3. Sätt ugnen på 160 grader.
  4. På två plåtar brer du ut degen på bakplåtspapper, ta ett papper och lägg över, kavla ut degen jämt över plåten och grädda i 1 h i ugnen. Om brödet känns mjukt låt det stå kvar på eftervärmen tills det hårdnat.

Kaviarsmör

  1. Rör ihop ingredienserna och ställ i kylen till serveringen.

Sås

  1. Rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ in i kylen fram till servering.

Gratinerade skaldjur

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Gör en marinad på linfröolja, pressade vitlöksklyftor och finhackad persilja och marinerna havskräftstjärtarna.
  3. Lägg i ostronskalet 4 räkor 1 havskräftstjärt och lossa ostronet. Häll över en 0,5 msk olivolja och strö över en 1,5 tsk av den rivna parmesanosten i varje ostron.
  4. Gratinera i ugnen i cirka 15 minuter. och servera tillsammans med knäckebrödet, smöret och såsen.