Västerbottenpaj
Västerbottenpaj
8 ingredienser
45 m
Härligt tung, kompakt och smakrik västerbottenspaj till kräftskivan (eller bara för att det är så gott!).
Ingredienser
pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör i kuber
- 1 msk vatten, kallt (eller brännvin, kryddat eller okryddat)
Fyllning
- 3 ägg
- 3 dl grädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
- 300 g Västerbottensost, riven
- 0,5 krm cayennepeppar
- 0,5 krm vitpeppar, nymalen
Gör så här
- Nyp ihop mjöl och smör eller kör i matberedare till en smulig blandning. Häll i vätskan och knåda kvickt ihop. Låt pajdegen vila i kylskåp en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader när du är klar med degen.
- Tryck ut degen i en pajform och nagga den med gaffel.
- Förgrädda pajskalet i 12 minuter, gärna fyllt med torra ärtor eller bönor (som du sedan kan återanvända) så att degen inte puffar upp sig för mycket och skalet riskerar att gå sönder.
- Vispa ihop ägg, grädde och kryddor.
- Ta ut pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
- Lägg den rivna osten i botten på pajskalet och häll på äggsmeten.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter eller tills smeten har stannat och pajen fått fin färg. Servera varm, ljummen eller kall med eventuell topping.