Pappas Karl-Johansoppa

Foto: TV4
Pappas Karl-Johansoppa
13 ingredienser
30 min
En mustig soppa med tryffelskum och pecorinosmör.
Vintips från Sara
Bouchard Aine & Fils Pinot Noir 82531
**
Sara bjöd även på**
Gös med asieninspirerad quinoa
Mammas syndiga födelsedagstårta
Kolla in alla recept på
Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Soppan
- 100 g karljohansvamp, torkad
- 250 g champinjoner
- 4 schalottenlökar
- olivolja, till stekning
- 1 l buljong (gärna hemlagad)
- 1 dl sherry
- 0,5 dl vispgrädde
- 2 msk smör
Tryffelskum
- 5-6 dl mjölk
- tryffel, färskriven (eller tryffelolja)
Pecorinosmör
- 250 g smör
- 3-4 msk basilika
- 200 g pecorinoost, riven
Gör så här
Soppan
- Lägg gärna den torkade svampen i blöt någon timme innan tillagningen av soppan.
- Skär schalottenlöken och fräs i olivoljan.
- Skiva svampen och fräs tillsamans med löken på svag värme.
- Tillsätt sherryn och låt puttra i några minuter innan du häller i buljongen.
- Låt koka på svag värme i cirka 20 minuter.
- Tillsätt grädde till soppan.
- Låt koka ytterligare en stund och klicka sedan i smöret innan du mixar soppan med en mixerstav eller liknande.
- Smaka av med salt och peppar.
Tryffelskum
- Värm upp mjölken och smaksätt med färskriven tryffel (tryffelolja går också bra).
- Skumma med en visp, förslagsvis en elektrisk lattevisp).
Pecorinosmör
- Blanda ingredienserna i en matberedare i cirka 2-3 minuter.
- Lägg smöret i en tårtsprits för en lite roligare servering.
- Servera soppan rykande varm, toppad med tryffelskum, valfritt bröd och kryddsmör.