Saffransfiskgryta, serveras med aioli och grönkålschips

2h 40m
4
Saffransfiskgryta, serveras med aioli och grönkålschips
Foto: TV4
2h 40m
4

Du behöver

Vispat smör

  • 100 g ekologiskt smör
  • 0,5 tsk havssalt

Fröknäcke

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sojamjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 nypa salt
  • 2 dl hett vatten
  • 2 nypor havssalt

Saffransfiskgrytan

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 rotselleri, liten
  • ca 2 dl vatten
  • 1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
  • 5 dl ekologisk matlagningsgrädde
  • 1 g saffran
  • 2 msk ekologisk tamari soja
  • citron
, efter smak
  • salt
, efter smak
  • peppar, efter smak
  • 300 g färsk laxfilé
  • 300 g färsk torskfilé

Garnering

  • 15 handskalade räkor
  • 2 dl ekologisk aioli
  • citron
  • dill

Grönkålchips

  • 200 g färsk grönkål
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Vispat smör
    Smält 1/3 av smöret och vispa med de resterande 2/3.
  2. Smaka av med havssalt.
  3. Sleva upp i en liten skål/glasburk och låt stå kalt i kylen ett par timmar innan servering.
  4. Fröknäcke
    Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en bytta.
  6. Tillsätt hett vatten och rör om tills en klibbig smet bildas.
  7. Kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper.
  8. Strö över havssalt och grädda i ugnen i ca 20-30 minuter, eller tills knäcket har fått en lagom gyllene färg.
  9. Saffransfiskgryta
    Fräs finhackad vitlök samt gul lök och rotsaker, hackade i mindre bitar, i valfritt matfett.
  10. Tillsätt några dl vatten, buljong och låt koka upp tills grönsakerna är något mjuka.
  11. Tillsätt grädde, saffran, soja och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  12. När soppan har önskad smak skivas lax och torsk i tärningar och får koka med några minuter innan servering.
  13. Grönkålschips
    Sätt ugnen på 200 grader.
  14. Ta bort stjälken från grönkålen.
  15. Lägg kålen på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla över olivolja och strö över salt. Rosta i ugnen i ca 10 min.
  16. Servering
    Toppa den varma grytan med några handskalade räkor, en klick aioli, citronskiva och dill.
  17. Servera med frasiga grönkålschips, fröknäcke samt vispat smör.
Kommentera receptet

Fler goda recept