Så lyckas du med äppelmos2felix-svg-logo

Så lyckas du med äppelmos

Nu är äppelsäsongen igång och det är dags att koka mos! Men att välja rätt äppelsort, rätt tillagningssätt och rätt konserveringsmetod är en hel vetenskap i sig och åsikterna är spridda - äppelmoset skojar man inte om! Här kommer några enkla tips och vad du behöver tänka på när du gör äppelmos.

Vilken äppelsort ska man välja

Klassiska äppelsorter som passar till mos är till exempel Aroma, Transparente Blanche, Gravensteiner, Signe Tillisch, Kim och Ingrid Marie. Testa dig fram för att hitta din favorit eller prova att blanda flera äppelsorter!

Så kokar du mos

Det finns flera olika sätt att koka äppelmos på. Du kan klyfta upp äpplena med skal och kärnhus, koka dem mjuka i en kastrull med lite vatten och sedan passera äppelklyftorna till ett mos med hjälp av en köksassistent, sil eller klassisk äppelvagga. Koka upp på nytt tillsammans med socker.

Ett annat enkelt sätt är att skala äpplena, ta bort kärnhuset och klyfta äpplena. Koka mjuka i en kastrull med lite vatten, tillsätt sockret och låt smälta. Mixa sedan i till ett mos direkt i kastrullen.

Tips! För en extra kraftig smak kan du värma äppelklyftorna i ugnen istället för att koka. Passera när de mjuknat helt.

Hur mycket socker?

Mängden socker kan variera beroende på hur sött du vill ha ditt äppelmos och hur söta äpplena är i sig själva. Men mängden socker handlar inte enbart om sötman i moset utan det är ett naturligt och bra konserveringsmedel. Per kilo äpplen kan du tillsätta 1-5 dl socker. Ju mer socker desto längre hållbarhet.

Tips! Ett äppelmos med lite socker kan förvaras i frysen för längre hållbarhet.

Konservera

Det absolut viktigaste är att använda sterila burkar. För att vara helt på den säkra sidan kan du värma burkarna i ugnen på 100 grader i 15 minuter. Fyll upp burkarna, skruva på locket helt och vänd upp och ner. Du kan också tillsätta konserveringsmedel om du vill.

Testa någon rolig smaksättning

Gör äppelmoset snäppet roligare med någon god smaksättning. Det går lika bra att smaksätta ditt hemgjorda mos eller färdigt äppelmos från Felix. Testa att blanda i lite chili så blir äppelmoset extra gott till en bit fläsk. Smaksätt med kanel, kardemumma eller citron så har du ett perfekt mos till frukostgröten eller att ha i bakverk.

Felix äpplemos är en klassisk familjefavorit - tillverkad i hjärtat av Skåne!