Pepparkakscheesecake med äppelmos och kanderade nötter

Foto: Angelica Söderberg
Pepparkakscheesecake med äppelmos och kanderade nötter
13 ingredienser
20 min + 3 h i frys
Julcheesecake med pepparkakor i botten, toppad med äppelmos och kanderade nötter.
Ingredienser
Botten
- 150 g digestivekex
- 100 g pepparkaka
- 100 g smör, smält
Fyllning
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 400 g färskost
- 1 vaniljstång
- 2 dl vispgrädde
Kanderade mandlar
- 1 msk sirap
- 0,5 msk strösocker
- salt
- 50 g sötmandel
Topping
- 2 dl Felix Äpplemos
Gör så här
Botten
- Mixa kex och pepparkakor grovt i en matberedare tillsammans med smöret. Tryck ut massan i botten en form med löstagbara kanter, ca 25 cm i diameter.
Fyllning
- Skilj på äggvitor och äggulor. Vispa äggulorna med sockret. Tillsätt färskosten och fröna från vaniljstången.
- Vispa grädden och vänd försiktigt ner i smeten.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd också försiktigt ner i smeten. Häll upp smeten i formen och låt stelna i frys minst 3 timmar. Gör under tiden kanderade mandlar.
Kanderade mandlar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Låt sirap, socker och salt koka ihop i en kastrull. Rör ner mandlarna i kastrullen och blanda väl.
- Sprid ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i ugnen i ca 10 minuter. Rör om någon gång under tiden.
- Separera nötterna från varandra och hacka grovt.
Montering
- Bred ut ett tunt lager äppelmos på kakan och tag försiktigt bort kanterna på springformen. Toppa kakan med de kanderade nötterna.
TIPS!