I samarbete med FELIX

Pepparkakscheesecake med äppelmos och kanderade nötter

20 m + 3 h
10
Felix pepparkakscheesecake med äppelmos och kanderade nötter
Foto: Angelica Söderberg

Julcheesecake med pepparkakor i botten, toppad med äppelmos och kanderade nötter. 

13 december 2016
20 m + 3 h
10

Du behöver

Botten

  • 150 g digestivekex
  • 100 g pepparkakor
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 400 g färskost
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde

Kanderade mandlar

  • 1 msk sirap
  • 0,5 msk socker
  • en nypa salt
  • 50 g mandel

Topping

  • 2 dl Felix äppelmos

Gör så här

  1. Botten
    Mixa kex och pepparkakor grovt i en matberedare tillsammans med smöret. Tryck ut massan i botten en form med löstagbara kanter, ca 25 cm i diameter.
  2. Fyllning
    Skilj på äggvitor och äggulor. Vispa äggulorna med sockret. Tillsätt färskosten och fröna från vaniljstången.
  3. Vispa grädden och vänd försiktigt ner i smeten.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd också försiktigt ner i smeten. Häll upp smeten i formen och låt stelna i frys minst 3 timmar. Gör under tiden kanderade mandlar.
  5. Kanderade mandlar
    Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Låt sirap, socker och salt koka ihop i en kastrull. Rör ner mandlarna i kastrullen och blanda väl.
  7. Sprid ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i ugnen i ca 10 minuter. Rör om någon gång under tiden.
  8. Separera nötterna från varandra och hacka grovt.
  9. Montering
    Bred ut ett tunt lager äppelmos på kakan och tag försiktigt bort kanterna på springformen. Toppa kakan med de kanderade nötterna.

Goda recept från Felix

Fler tips och recept från Felix >>>

Felix saffranskaka med lingongrädde
Kommentera receptet

Fler goda recept