Rökta räkor
Rökta räkor
6 ingredienser
1 h
"Det här är verkligen en impa-rätt. Lätt att göra och gudomligt gott. Perfekt att äta direkt vid grillen, som förrätt eller till minglet. Servera en god aioli till, se recept nedan." /Per
Ingredienser
- 1 kg räkor med skal (frysta)
- 1 citron, delad
- 2-3 nävar torr rökflis
Aioli
- 3 klyftor vitlök, pressade
- 3 äggulor (rumsvarma)
- 1-1,5 dl rapsolja, rumsvarm
- salt
Gör så här
Aioli
- Vispa ihop vitlök och äggulor. Tillsätt lite rapsolja i taget under fortsatt vispning. Vispa tills du fått en fin konsistens på din aioli. Smaka av med salt.
- TIPS: En skvätt pressad saft från en grillad citron gör susen för såsen.
Räkor
- Tänd upp briketter i ett tändrör, 1⁄2 rör räcker. När briketterna är klara, häll dem på ena sidan av grillen och lägg på locket.
- Stäm av temperaturen, den ska vara 120-140 grader.
- Lägg de frysta räkorna på en perforerad plåt och placera dem på indirekt värme i grillen. Släng på ett par nävar torr flis direkt på glöden. Lägg citronen med snitt- ytan ner direkt över glöden. Stäng locket.
- Efter 10 minuter, rör runt i räkorna. Släng på mer flis om det behövs och på med locket.
- Efter ytterligare 10 minuter, pressa citronsaft över räkorna och rör om. Locket på.
- Efter 10 minuter till ... klart! Häll upp räkorna i en skål och ställ bredvid grillen. Skala, doppa i aioli, njut!