Rödbetsflan med getostkräm
Rödbetsflan med getostkräm
14 ingredienser
1 h
Underbart frasigt flan med salt getostkräm och söta rödbetor. Perfekt som tillbehör på buffén eller som enkel vardagsmiddag!
Ingredienser
- 1 förp smördeg, färsk, utkavlad (gärna glutenfri)
- 1 ägg
Topping
- 500 g rödbeta (gärna i olika färger tex röd, gul, polka)
- 2-3 msk olivolja
- salt
Getostkräm
- 400 g getost, kantfri
- 2 msk honung
- 2 klyftor vitlök, pressad
- 2 dl matyoghurt (eller crème fraiche)
Till garnering
- 2 msk flytande honung, t ex oregano, timjan eller basilika
- svartpeppar, nymalen
- flingsalt
- färska örter (tex oregano, timjan eller persilja)
- 1 dl pinjenötter, rostade
Gör så här
- Mixa ihop ost, honung och vitlök. Häll i yoghurt eller crème fraiche och vispa ihop.
- Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten, ca 30 minuter. Häll av och gnid av skalet under rinnande vatten. Låt kallna.
- Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen tillsammans med papperet på en plåt. Sporra en ca 1 1⁄2 cm bred kant runtom smördegen. Nagga degen med en gaffel och pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min eller tills flanen är genomgräddad och fått fin färg. Låt kallna.
- Skär betorna i tunna skivor, varje färg/sort för sig. Klappa de röda rödbetorna med hushållspapper, så att de inte färgar av sig lika mycket. Blanda de röda rödbetorna med 1 msk av oljan, salta.
- Blanda de gula och polkabetorna med resten av oljan. Salta. Bred ut getostkrämen över smördegen, spara kanterna. Lägg på rödbetsskivorna. Ringla över honungen. Peppra.
- Garnera med flingsalt och örter. Servera med pinjenötter.