Räksoppa toppad med chili och dill

Räksoppa toppad med chili och dill
Foto: Tv4

Räksoppa toppad med chili och dill

21 ingredienser

45 m

Räksoppa toppad med chili och dill serverad med färskt bröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färska räkor
  • 1 msk olivolja
  • 2 morötter
  • 1 gul lök (stor)
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 rotselleri
  • olivolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl mjukost (räkost)
  • cayennepeppar
  • salt
  • peppar
  • majsstärkelse
  • fond (av sjöpung)
  • bröd
  • 1 kruka dill
  • olivolja
  • 1 röd chilifrukt

Gör så här

  1. Skala 1 kg räkor. Spara skalet till soppan.
  2. Lägg de skalade räkorna i en skål.
  3. Skala morötterna, löken, fänkålen, rotsellerin och hacka i små bitar.
  4. Värm upp oljan i en stor kastrull och tillsätt morötterna, löken, fänkål och rotselleri och låt fräsa i 2 minuter.
  5. Tillsätt tomatpuré och räkskalen. Låt fräsa i 3-4 minuter under omrörning.
  6. Tillsätt vinet och vattnet. Låt det koka i 10-15 minuter, inte längre för räkskalen kan ge en bitter smak.
  7. Sila bort allt och häll tillbaka fonden i kastrullen.
  8. Tillsätt grädden och räkosten. Låt småkoka i 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Var försiktig med cayennepeppar så du inte gör den för stark.
  9. Red soppan med lite maizena för att göra den lite krämigare.
  10. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  11. Finhacka dill och kör dill med olivolja i en mixer.
  12. Pensla på brödet och lägg in det i ugnen så att det får en krispig yta. Max 5 minuter.
  13. Häll upp soppan i djup tallrik och lägg i skalade räkor. Toppa med dill och finhackad chili.
  14. Serveras med färskt bröd och vitt vin.