Räksoppa på hemgjord skaldjursbas

Fredrik Eriksson ny

Räksoppa på hemgjord skaldjursbas

28 ingredienser

1 h

Den här räksoppan blir magiskt god då den är gjord på en hemgjord bas som passar perfekt till olika skaldjurssoppor och såser.

Ingredienser

portioner

Räkfond

  • 1 kg räkor, skalet
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 morot
  • 1-2 cm rotselleri
  • 1 tomat
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe persilja
  • timjan
  • 15 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 förp saffran
  • 1 l grönsaksbuljong

Baguettekrutonger

  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 baguette
  • 0,5 dl olivolja

Räksoppa

  • 2-3 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • cayennepeppar
  • cognac
  • majsstärkelse
  • 1 åkeröäpple
  • 1 knippe dill
  • 60 g cheddarost, riven

Gör så här

Räkfond

  1. Skala och skär alla grönsaker i samma storlek som en sockerbit.
  2. Fräs grönsaksbitarna i smör och olivolja.
  3. Tillsätt stjälkarna från örterna men spara det fina till servering.
  4. Tillsätt även räkskal, kryddor, tomatpuré och saffran.
  5. Fräs alltsamman i några minuter och tillsätt sedan buljongen.
  6. Koka fonden sakta i ca 20 minuter. Låt den sedan vila med skalen en stund innan du silar den.

Baguettekrutonger

  1. Dela vitlöken och gnid den mot baguetten som om brödet var ett rivjärn.
  2. Skiva brödet i tunna skivor, ca 4 mm, och rosta dem gyllenbruna i olivolja ca 2 minuter på var sida.

Räksoppa

  1. Koka ner buljongen till en tredjedel och smaka av.
  2. Tillsätt grädde och crème fraiche och koka vidare. Börja smaka av med lite cayennepeppar och cognac.
  3. Red av soppan med lite maizena, konsistens på soppan avgör ni själva.
  4. Tärna äpplet, hacka dillen, riv osten och placera ut i tallrikar.
  5. Slå den varma soppan över och servera krutongerna vid sidan.