Räksoppa med konjak och grädde

Räksoppa med konjak och grädde
Foto: Tv4

Räksoppa med konjak och grädde

Av: Peter - Hammarö

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

45 min

Krämig räksoppa där skalen fräses och får koka med i soppan, det ger soppan en riktigt god räksmak. Servera gärna med ett gott bröd. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400 g räkor med skal
  • 60 g gul lök
  • 0,5 morot
  • 40 g rotselleri
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk cognac
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 5 dl vatten (eller fiskbuljong)
  • 2 dl vispgrädde
  • tabasco, att smaka av med
  • matolja
  • smör
  • salt

Till servering

  • bröd

Gör så här

  1. Skala räkorna och spara skalen.
  2. Skala och finhacka lök, morot och selleri.
  3. Fräs räkskalen i en gryta med lite olja tills vätskan försvunnit och skalen blivit lite vita. Man kan även rosta skalen i ugnen.
  4. Tillsätt grönsakerna och tomatpurén och fortsätt fräsa en stund. Bränn av med konjaken, låt det inte brinna under köksfläkten!
  5. Pudra över vetemjöl och späd med vin och vatten. Sjud soppan ca 15 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med tabasco. Sjud ytterligare 5 minuter.
  6. Sila soppan genom en finmaskig sil. Tillsätt räkorna och blanka av med en liten smörklick. Kolla sältan. Nu får inte soppan koka mer, då blir räkorna sega!
  7. Servera i varma tallrikar tillsammans med ett gott bröd.