Räksoppa med konjak och grädde

24 röster
45 min
4

Krämig räksoppa där skalen fräses och får koka med i soppan, det ger soppan en riktigt god räksmak. Servera gärna med ett gott bröd. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g räkor med skal
  • 60 g gul lök
  • 0,5 morot
  • 40 g rotselleri
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk konjak
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 5 dl vatten eller fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • tabasco, att smaka av med
  • matolja
  • smör
  • salt

Till servering

  • bröd

Gör så här

  1. Skala räkorna och spara skalen.
  2. Skala och finhacka lök, morot och selleri.
  3. Fräs räkskalen i en gryta med lite olja tills vätskan försvunnit och skalen blivit lite vita. Man kan även rosta skalen i ugnen.
  4. Tillsätt grönsakerna och tomatpurén och fortsätt fräsa en stund. Bränn av med konjaken, låt det inte brinna under köksfläkten!
  5. Pudra över vetemjöl och späd med vin och vatten. Sjud soppan ca 15 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med tabasco. Sjud ytterligare 5 minuter.
  6. Sila soppan genom en finmaskig sil. Tillsätt räkorna och blanka av med en liten smörklick. Kolla sältan. Nu får inte soppan koka mer, då blir räkorna sega!
  7. Servera i varma tallrikar tillsammans med ett gott bröd.
29 augusti 2018
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept