Pizza bianca med karamelliserad lök

Pizza bianca med karamelliserad lök
Foto: Zeta

Pizza bianca med karamelliserad lök

30

10 steg att laga

8 ingredienser

40 m

Gör en stor pizza eller flera små minipizzor med sötsyrlig lök, mascarpone och tryffelolja. Perfekt buffémat eller som tilltugg på nyårsfesten!

Zeta mascarpone

Zeta Mascarpone är en klassisk italiensk färskost. Smaken är mild, härligt gräddig med en lätt syrlighet.

Ingredienser

portioner1 pizza
  • pizzadeg (för en pizza)
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 gul lök, tunt skivade
  • 0,75 dl Zeta Matlagningsvin Vitt
  • 1 dl Zeta mascarpone
  • 1,5 dl Zeta Parmigiano Reggiano, riven
  • 0,5 kruka gräslök, finhackad
  • Zeta Olivolja Vit Tryffel

Gör så här

  1. Smält sockret långsamt i en kastrull, det ska få ungefär samma färg som ljus sirap.
  2. Lägg i löken i det karamelliserade sockret och rör runt lite.
  3. Häll på vinet och sänk värmen.
  4. Låt löken sjuda försiktigt tills den blir helt genomskinlig.
  5. Sätt ugnen på 220 grader.
  6. Kavla ut degen tunt på bakplåtspapper och pricka hål i degen med en gaffel.
  7. Grädda först pizzabotten, så den blir krispig och gyllenbrun.
  8. Bre ut mascarpone på den gräddade pizzan och strö överparmesan, grädda pizzan igen i cirka 3 minuter.
  9. Tag ut ur ugnen och toppa pizzan med karamelliserad lök, gräslök, salt och peppar.
  10. Droppa över lite tryffelolja.