Glasmästarsill - Per Morberg

Glasmästarsill
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Glasmästarsill - Per Morberg

12 ingredienser

Per Mobergs glasmästarsill bör du lägga in ett par dagar innan det är dags att äta den.

Per lagade även
Löjromsgravad strömming
Julskinka, kokt
Leverpastej
Rullströmming
Rödkål

Ingredienser

portioner
  • 2 salta sillar (urvattnad i 12 timmar innan)
  • 10 g färsk pepparrot (eller två tärningar färsk)

Ättikslagen

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 30 g gul lök, i skivor
  • 20 g purjolök, i skivor
  • 30 g morot, i skivor
  • 1 msk kryddpepparkorn, krossade
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 2 hela nejlikor
  • 1 lagerblad

Gör så här

  1. Rensa sillen och klipp bort fenorna, låt ryggbenet sitta kvar.
  2. Skär sillen i 2 cm breda bitar. Blötlägg i vatten i 12 timmar.
  3. Koka upp lagen, låt den kallna
  4. Låt sillen rinna av ordentligt.
  5. Lägg ner den i den kalla lagen tillsammans med den tärnade pepparroten.
  6. Låt sillen dra ett par dagar.