Per Morbergs kräftsoppa
Per Morbergs kräftsoppa
15 ingredienser
Ingredienser
- 1 kg kräftor
- 1 morot
- 50 g rotselleri
- 1 gul lök
- 2 msk rapsolja
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapulver
- 0,5 krm cayennepeppar
- 1 lagerblad
- 3 dl vitt vin (torrt)
- 1 l fiskbuljong
- 3 dl vispgrädde
- några kapsyler vardera av konjak och portvin
- salt
- peppar
Gör så här
- Skala kräftorna och spara stjärtarna i kylen till serveringen.
- Skala och skär rotsaker och lök i små bitar.
- Hetta upp oljan i en stor kastrull, lägg i skal, rotsaker och lök.
- Låt fräsa under omrörning i några minuter.
- Blanda ner tomatpuré och kryddor och fortsätt fräsa under omrörning ytterligare en stund.
- Häll i vinet och fiskbuljongen.
- Koka upp och låt puttra under lock i 15–20 minuter.
- Sila av och koka ner vätskan till två tredjedelar så att den får en kraftigare smak.
- Tillsätt grädden och koka upp långsamt.
- Rör om då och då.
- Låt sedan soppan småkoka i 5–10 minuter.
- Smaka av med konjak, portvin, salt och peppar.
- Servera soppan i djupa varma skålar tillsammans med kräftstjärtarna och ett gott bröd.