Per Morbergs recept på julskinka med griljering

Per Morbergs recept på julskinka med griljering
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs recept på julskinka med griljering

7 ingredienser

3-4 h

Per Mobergs recept på kokt, rimmad julskinka med god senapsgriljering. Ett recept från tv-programmet Vad blir det för mat.

Fler recept till julbordet
Löjromsgravad strömming
Glasmästarsill
Leverpastej
Rullströmming
Rödkål

Ingredienser

portioner stycken

Per Morbergs julskinka

  • 3 kg julskinka (rimmad)
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2-3 lagerblad

Grilljering till julskinka

  • 1 dl svensk senap (blandad med skånsk eller Colman's)
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1-2 dl ströbröd

Gör så här

Koka julskinka

  1. Lägg skinkan i kokande vatten med pepparkornen plus lagerbladen. Koktiden beräknas ca 1 timme/kilo. Dra ned värmen så det sjuder, ej kokar. Låt julskinkan koka i ca 3 timmar. Använd gärna termometer. Den tryckes in och bör vara överst, så man ser den. Julskinkan är färdig runt 70 grader.
  2. Ta upp din julskinka och låt den svalna.
  3. Spara lite svål men ta bort en del.

Griljering

  1. Vispa ihop ägg, senap plus socker till en griljering.
  2. Smeta över svålen, därefter ströbrödet. Ställ in din julskinka i ugnen, 200 grader i ca 5 – 7 minuter.