Hummer, nykokt och gratinerad
Hummer, nykokt och gratinerad
14 ingredienser
30 m
Gratinerad hummer efter Per Morbergs recept. Ett enkelt och läckert sätt att tillaga hummer.
Sautera betyder steka något i fett på högvärme. Från franskans sauté, som betyder "kasta". ( I restaurangkök brukar man inte ha tid att vända på maten med stekspade, utan istället kastar upp den och vänder den i luften.)
Ingredienser
- 2 humrar
- 2,5 dl vatten, per hummer
- 0,75 dl salt
Till gratingeringen
- 2 msk smör
- 3 schalottenlökar
- 3 persiljestjälkar
- 2 msk vetemjöl
- 6 dl vispgrädde
- 1 dl vitt vin
- 4 äggulor
- 1 dl lagrad ost, riven
- salt
- peppar
- 1 dl dill
Gör så här
Koka hummer
- Koka upp vattnet med saltet. Lägg ner hummern med huvudet före i häftigt kokande vatten.
- Täck över med lock och låt koka ca: 6-7 minuter om de är 300-500 g stora. 500-800 g i 8-15 minuter.
- Låt hummern svalna i spadet.
Gratinera hummer
- Dela hummern längs med kroppen och ta ur stjärten och dela den i bitar. Krossa klorna så man kommer åt köttet.
Lägg tillbaka stjärtbitarna i hummerskalet eller i såsen (se nedan). Häll över såsen och gratinera hummern på övervärme tills ytan blir gyllengul.
Sås till hummer
- Smält smöret i botten på en kastrull och sautera löken och persiljestjälken, pudra ner mjölet och rör om.
- Häll i vinet och grädden, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i cirka 10 minuter, ta av såsen från värmen och lägg ner osten och äggulorna.
- Smaka av med salt och peppar, lägg i den hackade dillen.