Västerbottenspaj med kantareller

597 röster
1h 20 min
6
Västerbottenspaj med kantareller
Foto: TV4

Per Morbergs recept på västerbottenspaj med kantareller. En härlig ostpaj som går hem hos såväl stora som små.

Visa mer
1h 20 min
6
6 portioner

Du behöver

pajdeg

  • 150 g smör
  • 4 dl mjöl (graham, dinkel)
  • 2 msk vatten, kallt
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 1 l kantarell
  • 2 gula lökar
  • 4 ägg
  • 1,5 dl crème fraîche (eller gräddfil)
  • 1,5 dl västerbottensost
  • 1 dl gräslök, hackad
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
  2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
  3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut pajdegen så att den täcker botten och kanterna på pajformen. Förgrädda i 10-15 minuter.
  4. Bryn delade kantarellern och den hackad lök gyllenbrun.
  5. Vispa äggen lätt, blanda ner crème fraiche, kantareller, lök, riven västerbottensost samt gräslök.
  6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
  7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
  8. Låt din västerbottenpaj vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.

Laddar fler recept...