Paket med matjessill och brynt smör

Paket med matjessill och brynt smör
Foto: TV4
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Paket med matjessill och brynt smör

10 ingredienser

20 min

"Självklart ska det vara inslagna paket i köket också! Jag tycker sillen är det godaste på julbordet, så det förtjänar ett eget paket. Tillsammans med purjolök och äpple blir det en liten god sötma i rätten. Servera som en trevlig förrätt eller gör ett stort paket och servera som en buffé." /Klas Lindberg

Ingredienser

portioner
  • 50 g smör
  • 15 cm purjolök, den vita delen fint skuren
  • 1 rött äpple, grovt tärnat
  • 4 smörpapper, ca 20 x 20 cm
  • 2 ägg, kokta, skalade och halverade
  • 1 skiva danskt rågbröd, delat i ca 1 cm bitar
  • 3 matjessillfiléer, delade i bitar [ca 120 g]
  • dill, grovt skuren [1 litet knippe]
  • salt
  • svartpeppar
  • vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Bryn smöret.
  2. Spara hälften av smöret till senare och tillaga purjolöken snabbt i resterande mängd smör tills den mjukar.
  3. Blanda ner det tärnade äpplet och smaka av med salt, svartpeppar och vinäger.
  4. Lägg smörpapper på arbetsytan och fördela purjolöksblandningen i mitten.
  5. Fördela ägg och rågbröd i varje paket och toppa med sill, brynt smör och dill.
  6. Vik ihop paketen och fäst med en klädnypa.
  7. Värm paketen i en torr stekpanna med lock i ca 5 minuter på medelvärme. Sillen ska ha blivit ljummen och purjolöken som ligger i botten ska vara lite varmare.
  8. Öppna upp paketen framför gästerna, så det blir en överraskning.