Örtlax och ljummen potatissallad med sparris

Örtlax och ljummen potatissallad med sparris
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Örtlax och ljummen potatissallad med sparris

19 ingredienser

50 m

Lax i ugn bakad med örter och citron. Serveras med en ljummen potatissallad med dill, sparris och fetaost. En festlig men lättlagad rätt som passar både till vardag och fest.

Ingredienser

portioner

Örtbakad lax

  • 800 g laxfilé utan skinn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 dl körvel, hackad
  • 1 dl basilika, hackad
  • 1 citron
  • olivolja

Potatissallad

  • 1 kg färskpotatis
  • salt
  • 1 kvist dill, till kokning
  • 500 g grön sparris
  • 300 g fetaost, smulad
  • 65 g babyspenat
  • 1 dl gräslök, finhackad
  • olivolja, smakrik
  • svartpeppar, nymalen

Senapsås

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk grovkornig dijonsenap
  • 1 msk sötstark senap

Gör så här

Örtbakad lax

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Ringla olja i en ugnsform. Hacka örterna och strö salt och örten på laxen.
  2. Baka laxen i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt vila ca 10 minuter. Pressa över citronjuice.

Potatissallad

  1. Skrubba potatisen ren. Lägg potatisen i en kastrull och häll på vatten, salt och dill. Ta vatten 2 tsk salt per liter vatten. Koka upp och låt koka i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk hela vägen igenom.
  2. Skär sparrisen i 4 cm långa bitar. Ta bort den nedersta delen som kan vara lite träig ca 2 cm. När det är några minuter kvar på potatisen tillsätt sparrisen. Häll av och blanda med spenat, fetaost, gräslök, olja och peppar.
  3. Rör ihop ingredienserna till senapssåsen och servera till laxen och potatissalladen.