Örtlax och ljummen potatissallad med sparris

47 röster
50 m
6
Örtlax och ljummen potatissallad med sparris
Foto: Jessica Frej
50 m
6
6 portioner

Du behöver

Örtbakad lax

  • 800 g laxfilé utan skinn
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 dl körvel, hackad
  • 1 dl basilika, hackad
  • 1 citron
  • lite olivolja

Potatissallad

  • 1 kg färskpotatis
  • salt
  • 1 dillkvist till kokning
  • 2 buntar grön sparris
  • 300 g smulad fetaost
  • 65 g babyspenat
  • 1 dl gräslök, finhackad
  • smakrik olivolja
  • nymalen svartpeppar

Senapsås

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk grov dijonsenap
  • 1 msk sötstark senap

Gör så här

  1. Örtbakad lax
    Sätt ugnen på 150 grader. Ringla olja i en ugnsform. Hacka örterna och strö salt och örten på laxen.
  2. Baka laxen i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt vila ca 10 minuter. Pressa över citronjuice.
  3. Potatissallad
    Skrubba potatisen ren. Lägg potatisen i en kastrull och häll på vatten, salt och dill. Ta vatten 2 tsk salt per liter vatten. Koka upp och låt koka i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk hela vägen igenom.
  4. Skär sparrisen i 4 cm långa bitar. Ta bort den nedersta delen som kan vara lite träig ca 2 cm. När det är några minuter kvar på potatisen tillsätt sparrisen. Häll av och blanda med spenat, fetaost, gräslök, olja och peppar.
  5. Rör ihop ingredienserna till senapssåsen och servera till laxen och potatissalladen.
15 april 2018

Fler goda recept