Sverigebakelse

Sverigebakelse
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Sverigebakelse

13 ingredienser

Magnus Johanssons goda bakelse med mandelmassa, färska jordgubbar och vaniljkräm smaksatt med Grand Marnier.

Citronverbena är en intensivt citrondoftande ört. Du kan även använda citronmeliss.

Ingredienser

vaniljkräm

  • 0,5 l mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 100 g strösocker
  • 100 g äggula [5 st]
  • 40 g majsstärkelse
  • 20 g smör
  • 50 g grand marnier

Bakelse

  • 500 g mandelmassa
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 0,5 citron, rasp
  • 5 ägg, rumstempererade
  • citronverbena
  • färska jordgubbar

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk, vaniljstång och hälften av sockret.
  2. Vispa andra hälften av sockret, äggulor och maizena lätt med en visp.
  3. Häll mjölken över äggvispet och därefter tillbaka i kastrullen
  4. Koka krämen riktigt ordentligt.
  5. Tillsätt smöret och blanda väl.
  6. Häll sedan direkt ut på bleck och låt svalna.
  7. Täck med plast och ställ in i kylskåp.
  8. Passera sedan krämen igenom en finmaskig sikt, tillsätt därefter Grand marnier.

Bakelse

  1. Lös upp mandelmassan i en blandare med smöret lite pö om pö så inga klumpar bildas.
  2. Tillsätt citronraspet.
  3. Tillsätt äggen ett i sänder, så att massan blandas väl.
  4. Spritsa upp i bakelseform och baka i ca 10-12 minuter, tills gyllenbruna.
  5. Passera vaniljkrämen igenom en sikt.
  6. Spritsa på lite vaniljkräm och topp med färska jordgubbar och lite citronverbena.