Lax- och grönsaksgratäng

Foto: Hans Desser
Lax- och grönsaksgratäng
14 ingredienser
ca 30 min
En god och nyttig gratäng med lax, paprika och zucchini i krämig sås på crème fraiche, vitt vin och fransk senap. Recept från boken Näringsrik & naturlig LCHF.
Läs mer om boken
Ingredienser
- 4 bitar laxfilé (à 150 g)
- 0,5 citron, saften
- salt
- peppar
- 2 paprikor
- 1 zucchini
- 1 purjolök
- 1 ask körsbärstomater
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk olivolja
- 2 dl crème fraîche
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 tsk dijonsenap
- 50 g pinjenötter
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg laxfilén i en ugnsform och häll över pressad citronsaft.
- Krydda med salt och peppar.
- Kärna ur paprikorna och skär dem och zucchinin i skivor.
- Ansa och strimla purjolöken.
- Halvera tomaterna och pressa eller riv vitlök.
- Fräs grönsakerna lite lätt i olivolja och lägg dem sedan ovanpå laxen.
- Vispa samman crème fraiche, vin och dijonsenap.
- Smaka av med salt och peppar och häll såsen över hela gratängen.
- Strö till sist över pinjenötter.
- Grädda din lax- och grönsaksgratäng mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills fisken är genomstekt.