Mustig kantarellsoppa med portvin

40 m
4
Mustig kantarellsoppa med portvin
Foto: TV4

En mustig svampsoppa går alltid hem. Denna gräddiga variant med kantareller och portvin är perfekt som förrätt.


Dryck: Gewurzstraminer, ett blommigt vitt vin från Alsace.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 juni 2016
40 m
4

Du behöver

  • 8-10 dl kantareller
  • 2-3 schalottenlökar
  • 20 g smör, till stekning
  • 0,5-1 dl portvin
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk japansk soja
  • 2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 3 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint. Stek kantarellerna på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort. Lägg en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig. Häll i portvin och rör om. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen.
  2. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer portvin. Strö persilja över kantarellsoppan och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Stekpannor från kända varumärken

Stekpannor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept