Farish kebab med tsatsiki
Farish kebab med tsatsiki
23 ingredienser
Gör din kebab på lammfärs eller nötfärs. Servera med en vitlöksdoftande tsatsiki.
Receptet räcker till 4-6 personer.
Servera med tsatsikin, en grönsallad och peperoni.
Ingredienser
Kebab
- 800 g finmalen lammfärs eller nötfärs
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 0,5 dl färsk koriander
- 0,5 dl färsk bladpersilja
- 5 msk färska myntablad
- 2 ägg
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk svartpeppar
- 1 msk malen spiskummin
- 1 tsk sambal oelek
- salt (efter smak)
- olivolja, till pensling
Tsatsiki
- 1 gurka
- 2 tsk salt
- 2-4 klyftor vitlök
- 4 grekisk yoghurt
- 1 msk citron, pressad
- 1 msk olivolja
Garnering
- svarta oliver
- mynta
- olivolja
- 12 grillspett
Gör så här
Kebab
- Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
- Ta fram köttfärsen och lägg den i en bunke.
- Skala och dela löken och vitlöken i mindre bitar.
- Mixa lökbitarna i matberedare tillsammans med koriandern, bladpersiljan och myntan. Eller finhacka alltsammans för hand.
- Lägg det mixade i bunken med köttfärsen.
- Tillsätt äggen, alla kryddorna och saltet och blanda till en smidig färs.
- Blöt händerna och forma färsen till små korvar, cirka 10 cm långa.
- Trä upp korvarna på spett (olja in spetten först om de är av metall) och tryck fast dem ordentligt. Pensla med olja.
- Grilla spetten i cirka 3–4 minuter runt om.
- Servera med tsatsiki, grönsallad och peperoni.
Tsatsiki
- Skala gurkan.
- Riv den på den grova sidan av rivjärnet eller skär den i 5 mm stora tärningar.
- Lägg den i en skål och strö på salt.
- Låt stå kallt i cirka 30 minuter.
- Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
- Lägg dem i en skål och tillsätt yoghurten, citronen och olivoljan.
- Häll av gurkspadet.
- Blanda ner gurkan i yoghurten och smaka av.
- Ställ såsen kallt.
- Garnera tsatsikin med svarta oliver och kanske lite finhackad mynta och några droppar olivolja.