Klassisk Coq au vin med vitlöksfrästa haricots verts
Klassisk Coq au vin med vitlöksfrästa haricots verts
26 ingredienser
Klassisk gryta som serveras med haricots verts stekta i vitlök. Coq au vin passar utmärkt som lördagsmiddag.
Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser
Coq au vin
- 125 g rökt sidfläsk
- 1,5-2 kg kyckling (tupp eller kyckling, styckad med ben)
- salt
- peppar
- 1,5 dl cognac
- 75 cl rött vin, ungt och fylligt (t ex Chianti eller Bejaoulais)
- 1,5 msk tomatpuré
- 1 selleristjälk
- 3 morötter
- 3 klyftor vitlök, krossade
- 4-5 kvistar färsk timjan
- 1 lagerblad
- 3-4 dl kycklingbuljong (kraftig)
- 3-4 dl oxbuljong
- 12-14 steklökar
- salt
- peppar
- 225 g champinjoner (små)
- 25 g smör
- vetemjöl
- smör
Vitlöksfrästa haricot verts
- 200 g haricots verts
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk smör
- salt
- peppar
Gör så här
- Tärna sidfläsket och stek det i smör. Ta upp sidfläsket och lägg åt sidan.
- Bryn den styckade tuppen i stekfettet, krydda med salt och peppar. Lyft ur tuppen.
- Bryn skalad steklök i smör tillsammans med hackad selleri, morot och vitlök.
- Tillsätt sidfläsk och tupp, lägg på ett lock och låt steka på svag värme ca 10 minuter.
- Tag av locket och häll på cognac (ha ej fläkten på). Flambera under tiden som du skakar på kastrullen, passa dig för lågorna.
- Häll på vin och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré, timjan samt lagerblad. Salta och peppra. Slå på buljong tills allt i grytan precis täcks. Låt småkoka under lock i ca 1 timma eller tills tuppen är helt mör.
- Förbered under tiden svampen. Stek svamp, hel eller kvartad beroende på storlek, i en torr panna tills det börjar knäppa lite i pannan. Tillsätt smör och stek vidare tills de är gyllenbruna. Ställ åt sidan.
- Ta upp tuppdelarna och lägg åt sidan. Under tiden fortsätter du koka ner grytan utan lock tills det är ca 5 dl vätska kvar.
- Mosa sedan samman lite vetemjöl och smör och vispa ner detta i den sjudande såsen. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknat så pass att det bara lätt täcker en sked när du sticker ner den i såsen och sedan lyfter upp den.
- Stek haricots verts tillsammans med två stycken fint hackade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg i tuppen tillsammans med svampen i grytan och servera med vitlöksfrästa haricots verts.