Matjessilltårta med asiatiska smaker

NYHET
koket.se
Matjessilltårta med asiatiska smaker
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Matjessilltårta med asiatiska smaker

16 ingredienser

Silltårta med fräscha asiatiska smaker från ingefära, lime, koriander och chili. Perfekt att duka fram på buffébordet under årets alla högtider.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Botten

  • 275 g kavring
  • 110 g smör
  • 1 msk sesamolja

Fyllning

  • 300 g färskost (philadelphia)
  • 4 dl crème fraîche
  • 3 gelatinblad
  • 2 förp matjessillfilé (à ca 215 g)
  • 3 msk gräslök
  • 1 tsk färsk ingefära
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • 2 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt (mild)
  • färsk koriander
  • 1 tsk rostade sesamfrön (gärna svarta och vita)

Gör så här

  1. Smält smöret. Mixa kavringen till ett fint smul.
  2. Blanda ihop det smälta smöret med brödsmulorna och sesamolja, ta i lite smör i taget då mängden smör som behövs beror på hur torrt brödet är. Det ska vara en formar blandning som inte är för blöt.
  3. Tryck ut bröd- och smörblandningen i en springform. Platta till och pressa ordentligt med en stekspade eller sked. Ställ i kylen för att sätta sig.
  4. Blötlägg gelatinbladen i iskallt vatten 5 minuter.
  5. Finhacka gräslöken. Riv ingefäran fint. Häll av och skär sillen i mindre bitar, lägg undan lite sill till garnering.
  6. Blanda samman färskost och crème fraiche i en bunke.
  7. Värm 1 dl av smeten i en kastrull. Krama ut vattnet ur gelatinbladen och rör ned dem i den varma blandningen. Rör slätt. Blanda sedan ihop med den kalla färskostblandningen igen och vänd i gräslök, ingefära, sill och limesaft. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  8. Ta ut springformen ur kylen, klicka i fyllningen och bred ut i ett jämnt lager. Ställ svalt i 6-7 timmar innan servering.
  9. Garnera silltårtan med sill, finskuren salladslök, fint skuren mild chili, koriander och rostade sesamfrön.