Matjessallad med brynt smör och kavringskrisp

POPULÄRT
koket.se
Matjessallad med brynt smör och kavringskrisp 2
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Matjessallad med brynt smör och kavringskrisp

12 ingredienser

45 min

En rätt som hör sommaren till. Ett fat fylls med matjessill, dill, färskpotatis, betor, rädisor, kapris och gräddfil. Allt toppas med brynt smör och tunna chips på kavring. Ett måste till midsommar!

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g matjessill
  • 100 g smör, brynt
  • 6 ägg, kokta i 6 minuter (gulan ska vara mjuk)
  • 500 g färskpotatis, kokt och skivad
  • 4 rödbetor, kokta, skalade och klyftade
  • 2 saltgurkor, i mindre bitar
  • 1 knippe rädisa, tunt skivade (gärna vittoppiga)
  • 3 msk kapris
  • 2 dl gräddfil
  • dillvippa

Kavringskrisp

  • 0,5 kavring, skivad i tunna skivor
  • 100 g smör, smält

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kavringen i tunna skivor. Lägg ut dem på en plåt. Pensla dem med smält smör. Rosta i ugnen ca 10 minuter tills de är krispiga.
  3. Häll av sillen och låt den rinna av väl.
  4. Bryn smöret i en kastrull under vispning.
  5. Lägg ut potatisen på ett fat. Fortsätt med rödbetor, saltgurka och sill.
  6. Skala och dela äggen. Lägg dem på fatet med sillen.
  7. Fortsätt med rädisor, kapris och klickar av gräddfil.
  8. Bryt brödet i bitar och toppa fatet med några av dem (servera resterande bröd vid sidan om) samt dillvippor. Avsluta med att ringla över det brynta smöret.