Marmite med hummer

Marmite med hummer
Foto: TV4

Marmite med hummer

Av: Jürgen Grossmann

Från: Kockarnas kamp

22 ingredienser

1 h

Marmite är en klassisk gryta som ofta fylls med grönsaker och fisk eller skaldjur. Jürgen bjuder på en variant med smak av morot, fänkål, rotselleri och portvin, helheten täcks med smördeg och bakas av i ugnen, mums!

Ingredienser

portioner
  • 4 humrar, levande (à 500 g)
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • cayennepeppar
  • salt
  • 3 schalottenlökar (stora)
  • 2 morötter (små)
  • 60 g rotselleri
  • 2 fänkål (små)
  • 100 g sockerärtor
  • 150 g shiitakesvamp
  • 2 kvistar dragon
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,75 l vitt vin (torrt)
  • 4 cl cognac
  • 4 cl rött portvin
  • 2 msk vinäger (hallonvinäger)
  • 1 l grädde
  • 4 smördegsplattor (kavlade i 15 cm diameter)
  • 2 äggulor (att pensla med)
  • vatten (att pensla med)

Gör så här

  1. Koka hummrarna i väl saltat vatten i 2 minuter efter vattnet har kokat upp. Lyft ut och låt dom svalna.
  2. Skär en morot, en fänkål och sockerärtor i fina bitar och blanchera dom kort. Skär svampen i bitar och stek. Plocka köttet från hummern och skär klorna i två bitar och stjärten i sex bitar. Lägg hummerbitarna, blancherade grönsaker och svamp i marmiteskålar eller annan ugnsfast skål.
  3. Skär övriga grönsaker i grova bitar och stek lätt i olivolja.
  4. Tillsätt dragon, timjan, cayennepeppar, vitlök, tomatpuré och krossade hummerskal. Höj temperaturen och fräs vidare i 10 minuter.
  5. Häll på cognac och flambera. Fyll på med portvin, vinäger och vitt vin. Koka lätt i 20 minuter. Rör om ofta. Tillsätt grädden och koka vidare i 10 minuter. Sila såsen och reducera till önskad konsistens och smak. Smaka av med salt.
  6. Mixa såsen och häll över hummerköttet. Täck marmiteskålen med en rund kavlad smördeg och fäst den på sidan av skålen. Pensla smördegen med en blandning av hälften äggula och hälften vatten.
  7. Baka av skålen i ugnen i 240 grader i 14 minuter.