Räkcocktail med chiliaioli
Räkcocktail med chiliaioli
16 ingredienser
30 min
En vacker och festlig förrätt med jätteräkor.
I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »
Ingredienser
- 16 jätteräkor
- 2 limefrukter
- 2 kvistar persilja
- 2 kvistar koriander
- 2 msk soja
- 1 msk mild chilipulver
- 2 msk olivolja
- 4 klyftor vitlök
chiliaioli:
- 1 msk sötmandel
- 2 klyftor vitlök
- 2 röda chilifrukter
- 3 äggulor
- 3 limefrukter
- 1 tsk sweet chilisås
- 1 tsk soja
- 4 dl olivolja
Gör så här
- Skala räkorna. Hetta upp en stekpanna med olja och stek räkorna på hög värme, 30 sekunder på varje sida. Lyft sedan av.
- Skala och finhacka vitlöken. Stek den i olja tills den blir gyllenbrun. Tillsätt soya och pressa över limesaft, låt svalna.
- Lägg i räkorna och tillsätt persilja och koriander.
- Gör aiolin: Skala och hacka vitlöksklyftorna. Hacka också chilin och mandeln. Rosta mandel och vitlök i en panna tills de får gyllenbrun färg och tillsätt sedan chilin. Ta av från värmen och låt svalna.
- Häll i en mixer och tillsätt äggulor. Vispa väl, häll sedan sakta i lime juice, chilisås, soja samt olja.
- Servera räkorna med aiolin i vackra glas eller små skålar och garnera med lite koriander.