• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Maki-sushi med gravad lax

Maki-sushi med gravad lax
Foto: Tv4

Maki-sushi med gravad lax

6 steg att laga

11 ingredienser

40 min

Läcker förrätt med sushirullar fyllda med gravad lax, avokado och gurka. Servera med soja och wasabi.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 dl sushiris (grötris går också bra)
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk risvinäger
  • 2 avokador
  • 1 gurka
  • 150 g gravad lax
  • 3 nori
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 70 g löjrom

Till servering

  • soja
  • wasabi

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Koka socker och risvinäger. Rör ner och blanda vinägerblandningen med det varma riset. Låt riset kallna.
  3. Dela, kärna ur och skär avokadon i skivor p längden. Skär gurka och lax i långa skivor.
  4. Lägg ett noriark på en skärbräda och fördela sedan ett jämnt lager ris ovanpå, men lämna 2–3 cm av arket tomt på toppen.
  5. Lägg därefter ett väldigt tunt lager crème fraiche ovanpå riset. Lägg sedan på gurka, avokado, lax och löjrom. Lämna gärna lite utrymme mellan fyllningen så fyller noriarket ut mellanrummen vid ihoprullning och skapar en vågeffekt när rullen delas. Rulla sedan ihop till en rulle under press och förslut genom att fukta överkanten.
  6. Skär i jämnstora bitar med en vass kniv. Snuttarna tillfaller kocken. Blanda wasabi med soja och servera till sushin.