Majsplättar med avokado-chimichurri

Majsplättar med avokado-chimichurri
Foto: Linus Hallgren
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Majsplättar med avokado-chimichurri

19 ingredienser

25 m

De här veganska majsplättarna firade jag nyår med ett år och vi har sedan dess varit bästa vänner. De är goda som huvudrätt med en sallad till eller som en bejublad deltagare på en buffé. Avokado-chimichurrin till är så förbaskat god och passar bra som sås till det mesta. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket

Ingredienser

portioner

Majsplättar

  • 3,5 dl majsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 grön paprika
  • 2 msk färsk koriander
  • 2,5 dl yoghurt (t ex sojayoghurt)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl majskorn

Avokado-chimichurri

  • 2 avokador
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka persilja
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk agavesirap
  • 2 tsk torkad oregano
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda ihop majsmjöl, salt och bakpulver i en bunke. Hacka den gula löken, paprikan och koriandern fint.
  2. Rör ner yoghurt, vatten, olivolja, majskorn, gul lök, paprika och koriander i majsmjölsmixen.
  3. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och klicka ut små plättar. Stek dem gyllenbruna på båda sidor.
  4. Gröp ur avokadon. Blanda den med övriga ingredienser i en matberedare och mixa till en slät kräm. Du kan även ta hjälp av en stavmixer eller mosa allt med en gaffel.