Locro majs- och räksoppa från Ecuador
Locro majs- och räksoppa från Ecuador
24 ingredienser
20 m
I en mixer med värme (eller på spisen) gör du enkelt den här väldoftande majssoppan med marinerade räkor.
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
Räkor och marinad
- 230 g vannameiräkor
- 110 g vannameiräkor, hela som garnityr
- 10 g vitlök, finhackad
- 0,5 tsk annatto (eller paprikapulver)
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Soppa
- 2 msk smör
- 30 g silverlök, finhackad
- 1 stjälk stjälkselleri, finhackad
- 1 tsk annatto (eller paprikapulver)
- 60 g vitt vin
- 680 g potatis, amandine i grova kuber
- 500 g skaldjursfond
- 150 g majskorn
- 190 g mjölk
- 60 g vispgrädde
- 5 g färsk koriander, finhackad
- salt
- svartpeppar
- färsk koriander
Garnityr
- salladslök
- avokado
- limeklyfta
- Aji Amarillo (chilisås)
Gör så här
Räkor och marinad
- Bland räkorna tillsammans med marinaden och lägg i en plastpåse i kylen i 0,5–2 timmar.
- Fräs räkorna i en gryta i en matsked smör. Ta upp de skalade räkorna efter en minut. Fortsätt fräsa räkorna med skal i ytterligare tre minuter.
- De skalade räkorna blandar du med soppan mot slutet, de hela används som garnityr.
Soppa
- Använd samma gryta och tillsätt en matsked smör.
- Fräs lök, selleri och annatto tills löken blivit genomskinlig, det tar ca 4 minuter.
- Tillsätt vinet och koka ner till hälften.
- Tillsätt potatisen och fonden. Blanda och sjud tills potatisen precis är klar.
- Använd en potatisstomp och pressa två tredjedelar av potatisen.
- Tillsätt majs samt mjölk och sjud i ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt grädden och sjud i ytterligare 5 minuter.
- Smaka av soppan med salt och peppar.
- Tillsätt de skalade räkorna och koriandern, blanda och häll upp i skålar.
Garnityr
- Garnera med garnityren.