Locro majs- och räksoppa från Ecuador

koket.se
Locro majs- och räksoppa från Ecuador
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Locro majs- och räksoppa från Ecuador

24 ingredienser

20 m

I en mixer med värme (eller på spisen) gör du enkelt den här väldoftande majssoppan med marinerade räkor.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Räkor och marinad

  • 230 g vannameiräkor
  • 110 g vannameiräkor, hela som garnityr
  • 10 g vitlök, finhackad
  • 0,5 tsk annatto (eller paprikapulver)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Soppa

  • 2 msk smör
  • 30 g silverlök, finhackad
  • 1 stjälk stjälkselleri, finhackad
  • 1 tsk annatto (eller paprikapulver)
  • 60 g vitt vin
  • 680 g potatis, amandine i grova kuber
  • 500 g skaldjursfond
  • 150 g majskorn
  • 190 g mjölk
  • 60 g vispgrädde
  • 5 g färsk koriander, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk koriander

Garnityr

  • salladslök
  • avokado
  • limeklyfta
  • Aji Amarillo (chilisås)

Gör så här

Räkor och marinad

  1. Bland räkorna tillsammans med marinaden och lägg i en plastpåse i kylen i 0,5–2 timmar.
  2. Fräs räkorna i en gryta i en matsked smör. Ta upp de skalade räkorna efter en minut. Fortsätt fräsa räkorna med skal i ytterligare tre minuter.
  3. De skalade räkorna blandar du med soppan mot slutet, de hela används som garnityr.

Soppa

  1. Använd samma gryta och tillsätt en matsked smör.
  2. Fräs lök, selleri och annatto tills löken blivit genomskinlig, det tar ca 4 minuter.
  3. Tillsätt vinet och koka ner till hälften.
  4. Tillsätt potatisen och fonden. Blanda och sjud tills potatisen precis är klar.
  5. Använd en potatisstomp och pressa två tredjedelar av potatisen.
  6. Tillsätt majs samt mjölk och sjud i ytterligare 5 minuter.
  7. Tillsätt grädden och sjud i ytterligare 5 minuter.
  8. Smaka av soppan med salt och peppar.
  9. Tillsätt de skalade räkorna och koriandern, blanda och häll upp i skålar.

Garnityr

  1. Garnera med garnityren.