Lobster rolls à la Catarina
Lobster rolls à la Catarina
18 ingredienser
ca 2,5 h
Hembakat briochebröd som fylls med en krämig hummer-röra med äpple och majonnäs i. Perfekt som förrätt eller smårätt på festen!
Ingredienser
Briochebröd (25-30 st)
- 25 g jäst
- 120 g smör, rumstempererat och tärnat
- 1 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 1 msk strösocker
- 1 tsk salt
- 7,5-8 dl Manitobamjöl (el vetemjöl special) (+0,5 dl till utbakning)
- 2 ägg, uppvispade
Hummerfyllning
- 2-3 kokta humrar, grovt uppskurna i bitar
- 0,75-1 dl majonnäs
- 0,5 äpple, finhackat
- ev 1 msk stjälkselleri, finstrimlad
- 1 msk crème fraîche
- tabasco
- salt
- peppar
Tillbehör
- gräslök, dill (och eller selleri)
- citron, i klyftor
Gör så här
Briochebrödet
- Smält 50 g av smöret i en kastrull och tillsätt vatten och mjölk. Se till att vätskan blir fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör tills jästen lösts upp helt.
- Rör i 1 ägg, salt samt socker. Portionera i vetemjölet successivt. Låt degen gå i maskinen med degkrok i 3-4 min.
- Tillsätt nu det rumstempererade, tärnade smöret medan maskinen fortfarande går. Låt kroken arbeta in smöret i degen i ytterligare 6 min. Täck över bunken med en bakhandduk och låt jäsa 60 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord (försök att inte använda allt för mycket mjöl när du bakar ut degen. Den skall vara en aning lösare än vanligt). Dela degen i två delar. Rulla båda till ca 40 cm långa längder. Platta till något och skär ca 3 cm breda bitar och ca 6-7 cm långa. (Tänk bryt-bullar fast i avlångt format)
- Lägg bitarna bredvid varandra i en "brödform" täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 min ytterligare och sätt ugnen på 220 grader.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och sätt in i mitten av ugnen i 12-13 min (tid beroende på storlek). När bröden är glansiga och gyllene, ta ut och låt svalna helt.
Hummerröran
- Dela humrarna på hälften och ta ur köttet. Ansa hummerköttet och skiva upp delarna lite grovt och lägg i en bunke.
- Skala och hacka äpplet fint (samt selleri om önskas) och tillsätt i hummerhacket. Klicka i majonnäs successivt tills konsistensen blir som du önskar. Klicka sedan i lite crème fraiche för att tillsätta lite fräschör i röran! Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar och ställ svalt.
Preppa rolls’en
- Skär bitar av briochebrödet (jag skär av i alla skarvar). Rosta yttersidorna i en grillpanna tills brödet rostats och fått fina grillstreck.
- Lägg ett snitt mitt i "bullen" och fyll med hummerröran. Toppa med selleri, dill eller gräslök. Servera Rolls'n tillsammans med citronklyftor, som med fördel pressas på innan man tar första tuggan.