Laxsashimi med sesamaioli och limesyrad gurka

Laxsashimi med sesamaioli och limesyrad gurka
Foto: Jennie Walldén
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Laxsashimi med sesamaioli och limesyrad gurka

13 ingredienser

30 m

Lättlagad och lyxig förrätt med salmalax, gurksallad och hemslagen sesamaioli.

Jennies dryckestips: Champagne Beaumont des Crayéres. Mycket prisvärd och bra budgetchampagne!

Ingredienser

portioner

Asiatisk majonnäs - grundrecept

  • 1 ägg, rumsvarmt, endast gulan
  • 3 dl neutral rapsolja
  • 2 tsk risvinäger

Sesamaioli

  • 1 dl majonnäs (asiatisk)
  • 2 tsk japansk soja (typ Kikkoman)
  • 0,5 msk vita sesamfrön, rostade
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk sesamolja

Gurksallad

  • 1 gurka
  • 1 limefrukt

Sashimi

  • 300 g rå lax (typ salma)

Servering

  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 dl ärtskott

Gör så här

Majonnäs

  1. Vispa äggula och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. När majonnäsen börjar binda sig och börjar bli krämig kan man hälla oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. När all oljan är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger. Vispa samman väl. Ta 1 dl majonnäs och spara resten till någon annan god rätt.

Sesamaioli

  1. Blanda majonnäsen med soja, rostade sesamfrön, sesamolja samt riven vitlök. Smaka av med ev mer soja. Nu är sesamaiolin klar.

Gurksallad

  1. Strimla gurkan med en potatisskalare och pressa limen över. Låt dra i någon minut.

Servering

  1. Skiva laxen i tunna skivor. Servera med sesamaioli, limemarinerad gurka, ärtskott samt strö svarta sesamfrön över.