Laxsashimi med sesamaioli och limesyrad gurka
Laxsashimi med sesamaioli och limesyrad gurka
13 ingredienser
30 m
Lättlagad och lyxig förrätt med salmalax, gurksallad och hemslagen sesamaioli.
Jennies dryckestips: Champagne Beaumont des Crayéres. Mycket prisvärd och bra budgetchampagne!
Ingredienser
Asiatisk majonnäs - grundrecept
- 1 ägg, rumsvarmt, endast gulan
- 3 dl neutral rapsolja
- 2 tsk risvinäger
Sesamaioli
- 1 dl majonnäs (asiatisk)
- 2 tsk japansk soja (typ Kikkoman)
- 0,5 msk vita sesamfrön, rostade
- 1 klyfta vitlök, riven
- 1 tsk sesamolja
Gurksallad
- 1 gurka
- 1 limefrukt
Sashimi
- 300 g rå lax (typ salma)
Servering
- 1 msk svarta sesamfrön
- 1 dl ärtskott
Gör så här
Majonnäs
- Vispa äggula och tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. När majonnäsen börjar binda sig och börjar bli krämig kan man hälla oljan i en smal, jämn stråle under konstant vispning. När all oljan är invispad och majonnäsen är fast och fluffig tillsätts risvinäger. Vispa samman väl. Ta 1 dl majonnäs och spara resten till någon annan god rätt.
Sesamaioli
- Blanda majonnäsen med soja, rostade sesamfrön, sesamolja samt riven vitlök. Smaka av med ev mer soja. Nu är sesamaiolin klar.
Gurksallad
- Strimla gurkan med en potatisskalare och pressa limen över. Låt dra i någon minut.
Servering
- Skiva laxen i tunna skivor. Servera med sesamaioli, limemarinerad gurka, ärtskott samt strö svarta sesamfrön över.