Lantbaguetter

Lantbaguetter
Foto: Sonja Dahlgren
Maria Blohm
Maria Blohm

Lantbaguetter

5 ingredienser

45 m + 12 h

Vem vill inte ha härligt sega baguetter med krispig yta till frukost? Genom att jäsa degen med lite jäst under hela natten får de en underbar smak, eftersom smakerna utvecklas under lång tid. Ändå får du snabbt och enkelt ett nybakat bröd till frukost. Vill du istället ha baguetter till middagen så gör du bara tvärtom och sätter degen på morgonen. /Maria

Receptet är från Maria Blohms kokbok "Alla kan baka".

Ingredienser

portioner stycken
 • 350 g vatten, kallt
 • ca 2 g färsk jäst, stor som en ärta
 • 25 g finmalt rågmjöl
 • 500 g vetemjöl special
 • 2 tsk salt

Gör så här

 1. Väg upp vattnet i en bunke och rör ut jästen i det. Väg sedan upp alla övriga ingredienser. Häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.
 2. Rör samman ingredienserna för hand med hjälp av en slev, slickepott eller degskrapa. Du kan köra degen i degblandare, men det är inte nödvändigt, det viktiga är att allting blandas ordentligt. Se till så att inget mjöl ligger torrt och oblandat.
 3. Låt degen vila i rumstemperatur i en bunke övertäckt med plast 10–12 timmar.
 4. Ta fram en plåt, antingen en baguetteplåt eller en vanlig plåt, och lägg på ett bakplåtspapper.
 5. Mjöla underlaget lätt med fint rågmjöl och stjälp ut degen. Dela den i 3 delar, ca 290 g styck.
 6. Vik in alla kanter runt om på degbitarna, vänd på degen och rulla den rund. Vänd sedan tillbaka degen så den släta sidan hamnar underst igen. Gör ett spår mitt i degen och vik den översta delen till
 7. mitten, tryck fast delen som du vek ner i spåret. Vik den nedersta delen till mitten och tryck fast även
 8. den i spåret. Vik degen på mitten och nyp samman kanterna ordentligt.
 9. Rulla ut degen till baguetter lika långa som långsidan på en plåt. Lägg dem på en baguetteplåt, eller en vanlig plåt klädd med bakplåtspapper. Om du inte har en baguetteplåt kan du vrida baguetterna 2 varv när de ligger på plåten, så att de håller sig runda.
 10. Sätt ugnen på 275 grader och placera en plåt på nedersta falsen i ugnen (senare kommer du att hälla vatten över denna).
 11. Låt baguetterna vila i 15 minuter.
 12. Snitta baguetterna med långa snitt på längden, sätt in dem i mitten av ugnen och kasta samtidigt in ett halvt glas vatten på plåten i botten av ugnen.
 13. Sänk värmen i ugnen till 250 grader och grädda baguetterna i 17 minuter. Sänk temperaturen ytterligare något om de ser ut att bli brända, men de bör få ordentligt med yta annars blir de inte krispiga. I spåret. Vik den nedersta delen till mitten och tryck fast även den i spåret. Vik degen på mitten och nyp samman kanterna ordentligt.