Kryddig skaldjurssoppa med frasig sesampinne

Kryddig skaldjurssoppa med frasig sesampinne
Foto: Tv4

Kryddig skaldjurssoppa med frasig sesampinne

Av: Eva - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

3 h

Kryddig skaldjurssoppa med hummer, stora havskräftor och som serveras med en frasig sesampinne blir en god förrätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 hummer (svensk)
  • 4 havskräfta (stora)
  • 100 g fänkål
  • 100 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 5 dl torrt vitt vin (och av bra kvalité)
  • 0,5 l vatten
  • 2 msk tomatpuré (italiensk)
  • 4 dl vispgrädde
  • salt
  • cayennepeppar
  • 0,5 dl cognac
  • 3 msk olivolja

Sesampinnar

  • 1 ark smördeg
  • 1 äggula
  • 1 tsk fänkålsfrö, mortlade
  • 1 tsk chilifrukt, hackad
  • 1 tsk citron, skal
  • sesamfrön
  • 2 dl ost (valfri sort)
  • flingsalt

Till servering

  • 1 morot
  • sockerärtor
  • dill

Gör så här

Soppa

  1. Dela hummern och plocka ut köttet. Skala havskräftorna. Lägg in skaldjursköttet i kylen. Plocka bort inälvor och hjärna och krossa därefter skalen och skölj dem lite extra.
  2. Hacka fänkål, rotselleri och lök i mindre bitar. Hetta upp ett par matskedar olivolja och fräs skalen i ett par minuter. Lägg sedan i grönsakerna som får fräsa med ytterligare ett par minuter.
  3. Häll i vinet och vattnet. Tillsätt tomatpurén och låt allt småputtra i cirka 50 minuter. Lägg på locket.
  4. Sila av skal och grönsaker. Häll din färdiga fond i en kastrull och tillsätt grädden, salt och cayennpeppar. Låt soppan koka ihop på svag värme och smaka av lite då och då tills du känner att konsistensen och smaken är bra.
  5. Tillsätt konjaken på slutet och kanske lite extra salt och cayennpeppar.

Sesampinnar

  1. Tina smördegsplattan om den är fryst. Kavla ut den lite. Lägg plattan på ett bakplåtspapper.
  2. Vispa äggulan och pensa på smördegen. Strö på kryddor, sesamfrön och ost. Glöm inte flingsaltet.
  3. Skär smördegen i långa smala bitar och sära på dem så att inte allt blir en enda stor sesampinne. Vill du skoja till det lite kan du snurra dem. Grädda dem i cirka 10 minuter på 200 grader.

Servering

  1. Gör julienner av den lilla moroten och sockerärtorna, det vill säga strimla dem mycket tunt.
  2. Lägg skaldjuren och juliennerna i varma djupa tallrikar och toppa med lite dill. Lägg en sesampinne över tallriken på kanten.
  3. Häll soppan i en kanna och servera vid bordet.