Krämig renskavsgryta med svamp

Krämig renskavsgryta med svamp ny
Foto: Åsa Schelin
Fredrik Scherlin profilbild
Fredrik Scherlin profilbild

Krämig renskavsgryta med svamp

1

10 ingredienser

30 min

WOW! Höstens godaste gryta görs på renskav och svamp. Mustiga smaker som gifter sig perfekt med ett glas rött. Här nedan hittar du Fredrik Schelins bästa vintips till grytan.

Svamp och vilt med vin är en underbar kombination. Det är inte en slump att just dessa passar till Barolo och Barbaresco. Vinerna är som gjorda för detta. Svamp passar perfekt till de italienska vinerna från framför allt Piemonte. Men de toscanska vinskatterna gjorda på druvan sangiovese är en annan kombo som är perfekt. Det är bara och välja vad du känner för, Piemonte eller Toscana. Det finns många spännande viner att välja på. Jag har fokuserat på viner som finns i Systembolagets fasta sortiment. Viner som inte är alltför dyra men levererar både kvalitet och njutning. Bella Italia!

CHIARA CONDELLO, 2018
Nr 91224. Pris 149 kr

FONTERUTOLI, 2018
Nr 32229. Pris 159 kr

FONTANAFREDDA EBBIO LANGHE NEBBIOLO, 2020
Nr 22300. Pris 119 kr

Ingredienser

portioner
  • 400 g renskav (eller viltskav)
  • 1 gul lök, hackad (stor)
  • 200 g kantareller (eller trumpetsvamp)
  • 3 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 1 msk kantarellfond
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Till servering

  • rårörda lingon
  • potatis, stomp

Gör så här

  1. Bryn löken tills den är karamelliserad, tillsätt köttet och stek tills det är genomstekt.
  2. Lägg i svampen häll i fonden och koka ner tills vätskan nästan är borta. Tillsätt grädden.
  3. Låt sjuda tills grädden kokat ned och grytan är krämig.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med rårörda lingon, potatisstomp och något av vintipsen i beskrivningen, njut!