Kalvfilé Oscar med choronsås och smörfräst hummer
Kalvfilé Oscar med choronsås och smörfräst hummer
23 ingredienser
60 m
Eriks recept på huvudrätt från finalen i Sveriges mästerkock 2018. En klassisk kalvfilé Oscar med hummer, smörsås och sparris.
Ingredienser
sparris
- 4 vita sparrisar
- 3 l vatten
- 0,5 dl vitvinsvinäger
- 4 msk salt
- 50 g smör
Såsreduktion
- 2 schalottenlökar
- 2,5 dl vitvinsvinäger
- 1 kruka färsk dragon
- 3 vitpepparkorn
- 0,5 kruka persilja
Kalvfilé
- 300 g kalvfilé
- salt
- peppar
- olja, till stekning
- ca 1 msk smör
Choronsås
- 225 g smör
- 2 äggulor
- 2 msk såsreduktion
- dragonbladen
- persiljebladen
- salt
- peppar
- tabasco (efter smak)
- worcestersås (efter smak)
- 2 msk tomatpuré
Servering
- 1 hummerstjärt
Gör så här
Sparris
- Skala sparrisen och skär bort den ”träiga” delen mot roten. Koka upp 3 liter vatten, tillsätt 0,5 dl vitvinsvinäger, ca 4 msk salt och 50 g smör. Lägg sparrisen i en ugnssäker form, häll över lagen och täck med aluminiumfolie. Låt stå i minst 30 minuter, eller till servering.
Såsreduktion
- Skiva upp schalottenlöken och lägg i en kastrull, häll över vinäger. Skala bort bladen från dragonen och spara till senare. Lägg i stjälkarna i vätskan. Lägg även i vitpeppar och ett par stjälkar persilja (spara bladen till senare). Koka ner tills ca 2 msk vätska återstår. Sila och ställ åt sidan tills det är dags att göra choronsåsen.
Kalvfilé
- Sätt ugnen på 125 grader. Skär ut 4 fina små tournedos, salta och peppra runt om. Stek kalvfilén i en rykande het panna ca 1 minut på vardera sida. Tillsätt en klick smör efter att du vänt köttet och ös i ca 2 minuter. Baka klart köttet i ugnen på ett galler, tills innertemperaturen är 54 grader. Låt vila ca 5-10 minuter efter uppnått gradantal.
Choronsås
- Choronsåsen kan göras medan köttet vilar. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Håll smöret ljummet (ca 37 grader) tills det ska blandas med resten. Blanda ägg och såsreduktion och vispa kraftigt på låg värme (typ på grad 3 av 9 möjliga på spisen). Det ska bli skummigt och såsen är klart när den börjar bli fast och ryker lite (tänk precis innan scrambled eggs).
- Ta då bort från värmen och tillsätt smöret i en tunn stråle under hård vispning. Undvik gärna bottensatsen på smöret.
- Hacka sedan upp dragon och persilja, tillsätt örterna och smaka av med salt, peppar, tabasco och worcestershiresås. Tillsätt även tomatpurén.
Hummer
- Dela hummerstjärten på hälften (på långsidan). Fräs hummern i lite smör på medelvärme i ca en minut. Servera direkt.
Servering
- Lägg upp kalven så att du kan låta sparrisen vila snyggt mot köttet. Toppa med hummerstjäten och såsa över med rejäl sked sås.