Jungfruröra

NYHET
Jungfruröra
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Jungfruröra

10 ingredienser

Servera jungfrusalladen varm eller ljummen som en förrätt eller som en lättare huvudrätt. Garnera med extra dill och bjud med potatis eller på ett gott surdegsbröd.

Ingredienser

portioner
  • 5 ägg
  • 50 g smör
  • 100 g salladslök
  • 100 g stjälkselleri
  • 2 burkar hela matjessillfiléer (à 215)
  • 5 körsbärstomater
  • 2 msk crème fraîche
  • sillspad från burkarna (efter smak)
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 knippe färsk dill
  • ev gräslöksblomma

Gör så här

  1. Börja med att koka äggen hårt. Låt dem svalna helt i kallt vatten.
  2. Smält smöret i en stor stekpanna på medelhög värme. Låt det brynas tills det får en gyllene färg och en nötig doft.
  3. Skär salladslöken och stjälksellerin i cm-stora bitar.
  4. Tillsätt lök och stjälkselleri i pannan med det brynta smöret. Fräs grönsakerna tills de mjuknar, ca 4-5 minuter.
  5. Häll av matjessillen, spara lite av spadet. Skär matjessillen i cm-stora bitar. Tillsätt dem i pannan och låt dem fräsa med försiktigt i 2-3 minuter så att sillen "smälter" något och släpper sin smak.
  6. Halvera körsbärstomaterna. Skala äggen.
  7. Bryt ner äggen i bitar och tillsätt i pannan tillsammans med körsbärstomater och crème fraiche. Rör om försiktigt.
  8. Smaksätt rätten med sillspad från burkarna. Börja med 1-2 matskedar och smaka av. Tillsätt mer vid behov för att uppnå önskad sälta och fyllighet.
  9. Krydda med nymalen svartpeppar efter smak.
  10. Grovhacka dillen och strö generöst över rätten precis före servering. Garnera gärna med gräslöksblommor.