Torskrygg med rotsaksrösti och paprikasås

Torskrygg med rotsaksrösti och paprikasås
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Torskrygg med rotsaksrösti och paprikasås

20 ingredienser

I Förkväll lagar Johan Jureskog sin variant av en rätt, Marie Tegnérs recept i samma stil är något hälsosammare. Här är Maries torskrygg med rotsaksrösti och paprikasås.

Här hittar du Johans Ångkokta torsk med grädd- och citronkokta rotfrukter.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar torskrygg [à 150 g]
  • 0,5 msk rapsolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Rösti

  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 0,75 msk smör, till stekning
  • 0,75 msk rapsolja, till stekning

Paprikasås

  • 1 msk fond (valfri)
  • 2 tomater, skållade, skalade, urkärnade
  • 2 grillade paprikor (grillade röda paprikor, finns på burk)
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1 msk olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Grillade paprikor Detta moment tas bort om man köper färdiggrillad paprika.

  1. Dela paprikorna i 4 delar och ta bort kärnhuset.
  2. Lägg på plåt med skinnsidan uppåt, pensla med en aning olja och grilla ca 20 minuter tills skinnet är svartbränt.
  3. Låt svalna och dra därefter bort skinnet.

Rösti

  1. Grovriv rotsakerna och blanda dem med salt och peppar.
  2. Klicka tunna plättar direkt i het panna med smör och olja.
  3. Stek 3-4 minuter på varje sida.
  4. Lägg på ugnssäkert fat och värm i ugnen om de inte kan serveras direkt.

Sås

  1. Mixa paprika och tomater med fond, vinäger och olja.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Fisk

  1. Pensla fisken med olja, salta och peppra.
  2. Grilla i halster över glöd eller i grillpanna, 2-4 minuter på var sida beroende på tjocklek tills torsken är nätt och jämnt genomstekt.