Ångkokt torsk med grädd- och citron kokta rotfrukter
Ångkokt torsk med grädd- och citron kokta rotfrukter
18 ingredienser
I Förkväll lagar Johan Jureskog sin variant av en rätt, Marie Tegnérs recept i samma stil är något hälsosammare. Här är Johans ångkokta torsk med grädd- och citron kokta rotfrukter.
Här hittar du Maries
Torskrygg med rotsaksrösti och paprikasås
.
Ingredienser
Fisk
- 4 bitar färsk torskrygg (á 150 g)
- 30 g salt
- 3 dl vatten
Grönsaker
- 0,25 rotselleri, skuret i småbitar
- 2 knipplökar, det vita, nedskuret fint (spara det gröna)
- 1 citron, saften
- 2 morötter, skurna i 3 mm tunna skivor
- 2 palsternackor, skurna i 3 mm tunna skivor
- 2 dl grädde
- 2 msk gräslök, finhackad
tomater
- 2 tomater, skalade, skållade, urkärnade, tärnade
- 2 knipplökar, det gröna, skurna i finna skivor
- 3 msk matolja
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Krutonger
- 1 skiva toastbröd, skuren i småtärningar
- 3 msk olivolja
- 1 msk timjan, hackad
Gör så här
Fisk
- Blanda vattnet med saltet.
- Lägg i torskbitarna i 10 minuter.
- Ånga därefter torskbitarna till 50 graders innetemperatur.
Grönsaker
- Koka rotsellerin och den finskurna vårlöken i lättsaltat vatten med ½ citron i. Det ska nästan bli mosigt.
- Häll av vattnet, om vätskan inte kokat bort när det är klart.
- Häll på grädden, låt koka till simmigkonsistens.
- Smaka av med peppar och eventuellt lite citron och salt.
- Blanda i gräslöken.
- Vid sidan om kokar du morot och palsternacka nästan mosigt de också.
Tomater
- Blanda samman tomater, den gröna finstrimlade vårlöken och oljan.
- Smaksätt med salt och peppar.
Krutonger
- Stek krutongerna gyllenbruna i olivoljan, sista 2 sekunderna ha i timjanen.
- Släng upp på rikligt med hushållspapper för att fettet ska rinna av.
Vid servering
- Blanda rotselleri och morötter och lägg i botten av tallriken.
- Lägg på torsken med tomater och krutonger ovanpå.
- Servera omgående.