Hummersallad à la Tore Wretman
Hummersallad à la Tore Wretman
15 ingredienser
1 h
En hyllning till Tore Wretman! Rhode Islandsåsen blir extra lyxig när du tillsätter hummerrom. Perfekt för nyår liksom hummerpremiären.
Ingredienser
- 2 humrar, råa
- 1 avokado
- 2 tomater
- 1 rosésallad
- 0,5 citron
- 2 msk olivolja
- färska örter
Rhode Islandsås
- 2 äggulor
- 2 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 0,5 tsk tabasco
- 0,5 tsk salt
- 2 dl neutral rapsolja
- 1 msk cognac
- hummerrom (se tillagningssteg på hummern)
- neutral rapsolja, till stekning
Gör så här
Rhode Islandsås
- Mixa äggulor, dijonsenap, vinäger, tabasco och salt. Tillsätt oljan lite i taget i en tunn stråle tills det binder till majonnäs.
- Stek hummerrom i 2 msk neutral rapsolja till den blir röd, det tar cirka 1-2 minuter. Låt svalna.
- Smaksätt såsen med cognac och rör i hummerromen.
Hummer
- Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.
- Skär igenom huvudet på hummern så den avlider.
- Dra ut tarmen ur hummerstjärten med en pincett.
- Koka hummern i cirka 1 minut, så den fortfarande är rå i köttet.
- Dela humrarna på hälften. Skala hummerstjärten och trä på grillspett. Ta isär klorna och ta ut hummerköttet. (Spara hummerskalen och koka t ex en hummerbuljong för sås eller soppa). Plocka ur hummerrommen.
Sallad
- Dela och kärna ur avokadon. Bränn av med brännare.
- Skiva tomaterna. Plocka rosésalladen i mindre bitar.
- Riv citronskal och pressa citronsaft, blanda med olja.
- Plocka örter.
Servering
- Grilla eller stek hummerstjärtarna och hummerköttet hastigt. Skär i bitar om 2 centimeter.
- Skiva avokado. Slunga salladen med citronoljan.
- Lägg en sked med rhode islandsås i botten på tallrikarna. Lägg på hummerkött, avokado, tomat och sallad. Toppa med örter.