Hummersallad à la Tore Wretman

Hummersallad à la Tore Wretman
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Hummersallad à la Tore Wretman

15 ingredienser

1 h

En hyllning till Tore Wretman! Rhode Islandsåsen blir extra lyxig när du tillsätter hummerrom. Perfekt för nyår liksom hummerpremiären.

Ingredienser

portioner
  • 2 humrar, råa
  • 1 avokado
  • 2 tomater
  • 1 rosésallad
  • 0,5 citron
  • 2 msk olivolja
  • färska örter

Rhode Islandsås

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk tabasco
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 1 msk cognac
  • hummerrom (se tillagningssteg på hummern)
  • neutral rapsolja, till stekning

Gör så här

Rhode Islandsås

  1. Mixa äggulor, dijonsenap, vinäger, tabasco och salt. Tillsätt oljan lite i taget i en tunn stråle tills det binder till majonnäs.
  2. Stek hummerrom i 2 msk neutral rapsolja till den blir röd, det tar cirka 1-2 minuter. Låt svalna.
  3. Smaksätt såsen med cognac och rör i hummerromen.

Hummer

  1. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.
  2. Skär igenom huvudet på hummern så den avlider.
  3. Dra ut tarmen ur hummerstjärten med en pincett.
  4. Koka hummern i cirka 1 minut, så den fortfarande är rå i köttet.
  5. Dela humrarna på hälften. Skala hummerstjärten och trä på grillspett. Ta isär klorna och ta ut hummerköttet. (Spara hummerskalen och koka t ex en hummerbuljong för sås eller soppa). Plocka ur hummerrommen.

Sallad

  1. Dela och kärna ur avokadon. Bränn av med brännare.
  2. Skiva tomaterna. Plocka rosésalladen i mindre bitar.
  3. Riv citronskal och pressa citronsaft, blanda med olja.
  4. Plocka örter.

Servering

  1. Grilla eller stek hummerstjärtarna och hummerköttet hastigt. Skär i bitar om 2 centimeter.
  2. Skiva avokado. Slunga salladen med citronoljan.
  3. Lägg en sked med rhode islandsås i botten på tallrikarna. Lägg på hummerkött, avokado, tomat och sallad. Toppa med örter.