Hummerceviche med grapefrukt och vanilj

koket.se
Hummerceviche med grapefrukt och vanilj
Foto: TV4
Daniel Höglander - KK 2019
Daniel Höglander - KK 2019

Hummerceviche med grapefrukt och vanilj

17 ingredienser

45 min

Fräsch, lyxig och lätt att förbereda - den här förrätten med hummer i en söt och het dressing med vanilj har allt man kan önska sig. Hummern går fint att byta mot räkor eller kräftstjärtar.

Se Daniel Höglander laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 hummerstjärtar (stora)
  • 1 avokado
  • 400 g tomat, mixade (färska)
  • 2 blodgrapefrukter
  • 1 kruka färsk koriander

Dressing

  • 1 king solo vitlök
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 vaniljstång
  • 2-3 blodgrapefrukter, pressad saft ((ca 3 dl))
  • 1 krm strösocker
  • 3 dl olivolja
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Olivolja med vanilj

  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Skala och hacka vitlök och ingefära. Skiva chilin tunt (ta bort kärnorna om du vill ha den mildare).
  2. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Blanda olivoljan till olivoljan med vanilj med hälften av vaniljfröna. Ställ åt sidan.
  3. Mixa vitlök, ingefära, chili, grapejuice, socker, salt och peppar helt slätt i en mixerkanna. Smaka av och se om det behövs mer socker och salt.
  4. Tillsätt olivolja in en tunn stråle under fortsatt mixning så att dressingen tjocknar något. Smaka av och låt vila. Förvara i kylen upp till 1 dygn.
  5. Skala och skär hummern i mindre bitar och lägg på ett fat.
  6. Skeda över lite av olivoljan med vanilj.
  7. Skala grapefrukterna med kniv. Skär ut hinnfria klyftor och pressa ut juicen över klyftorna.
  8. Skär tomaterna i mindre bitar. Vänd runt i en skål med salt, svartpeppar och olivolja.
  9. Dela, kärna ur och skär avokado i mindre bitar. Vänd runt med salt, svartpeppar och olivolja.
  10. Lägg upp rätten i skålar, varva hummer, tomater, avokado och grapefrukt. Toppa med dressing, olivolja med vanilj och koriander.

Glöm inte att matsortera skal från hummer och grönsaker för en mer hållbar matlagning, och njut av din lyxiga hummerceviche. /Köket-redaktionen